Дуалното образование


Дуално образование е образователна система, базирана на съчетаването на теоретични познания и придобиване на умния. Тази учебна програма залага на това, придобитата теоретична подготовка да е обвързана със задължителен стаж в свера хо специалността.

Предимствата на това обучение са най-вече за самите ученици. Те придобиват практически опит, учения, изграждат контакти и участват в трудовите процеси, което е важен опит за тяхното бъдещо развитие. В резултат на това обучение, учениците могат да започнат веднага работа и да очакват по-добро заплащане.

дуална формана обучениеВ по-широк аспект дуалната фрма на обучение е важна и за икономиката и пазара на труда. Чрез нея се намаля младежката безработица и се предоставят на работодателите обучени кадри, което е полезно на икономиката.

 

Работодателите искат учениците да се обучават според нуждите на пазара

Германия, Австрия и Швейцария са страните, с които обикновено се асоциира дуалното обучение.

Това не е нова форма на образование. Професионалното обучение е с традиции в Германия. Още в Средновековието, майсторите обучават чираци в даден занаят. Първия закон, който задължава работодателите да образоват работниците е приет през 1869 година.

В днешно време германските ученици могат да избират между 344 професии. От 2010 година в страната се предлага и тройна квалификация. Троалното обучение, в което се записват средно около 20 младежа, които изучават традиционни занаята. В края на обучението си те придобиват освен диплом, умения и сертификат за калфа и майстор. Учебната пограма е много натоварена, но резултатите са мотивиращи, понеже усвояват рядко срещани умения.

В България дуалното обучение в момента е въведено в 32 училища, 17 професии, в които се обучават 1600 ученика.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.