Арабски ли са арабските цифри?


Арабските цифри и десетичната бройна система са твърдо установени в живота ни.

Но самото име на числата носи погрешно схващане. Всеки ден използваме познатата ни десетична система (0, 1, 2… 9) и обичайно наричаме нейните числа „арабски“. Но арабски ли са?

Историята на тези числа се разказва в училище, но повечето възрастни напълно забравят за нея. Така че нека ви припомня.

Абу Абдула

Как арабските цифри дойдоха в Европа? Абу Абдула популяризира индийското броене в арабския свят през 9 век. Абу Абдула става известен като учен, математик, астроном, географ и историк. Неговата книга „За индийското счетоводство“ допринася за разпространението му в целия халифат. Но най-известната му работа е математическият трактат „Кратка книга за завършване и противопоставяне“.

 

папа Силвестър II

 

Тези фигури се разпространяват за първи път в Европа през X век от Испания, благодарение на папа Силвестър II. Папата е запален по науката. Още докато е монах, той получава достъп до арабски книги, донесени от Северна Африка. Но самите араби по това време наричаха тези числа индийски.

 

 

Науката обаче не знае точната дата и история на появата на индийските числа. Но това се случва не по-късно от V век. Именно там в Индия се появява понятието „нула“, неразделна част от десетичната бройна система. Арабските математици и астрономи са разпространили индийското обозначение на числата в Европа и така цифрите били наречени арабски.

Фибоначи

Знаете ли кой е изобретил нотите и какво означават

Известният средновековен математик Фибоначи популяризирал числата в Европа. Европейците започнали да ги използват повече от римските цифри, които преобладавали дотогава. Новите знаци били по-лесни за писане и по-удобни за ползване в университетите и търговията. Това се е случило въпреки твърденията на църковни сановници и светски служители, че арабските цифри улесняват измамите.

 

арабски цифри

Въпреки ограниченията и забраните арабските цифри започнали да се използват навсякъде. Разбира се, съвременните числа се различават от арабските. Точно както те от своя страна се различават от индийските. Те не придобиват веднага познатия ни вид. По различно време и в различните страни очертанията им изглеждат различно.

В колона първа са съвременните числа, в средната са арабските и в последната са индийските числа.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.