От контейнерите за дрехи в Търговище са оползотворени 69,5 т текстил


Общо 69,5 тона текстил са оползотворени от контейнерите за текстилни отпадъци в Търговище през 2023 г. Това сочи годишният отчет за изпълнението на Програмата за управление на отпадъците на Община Търговище за периода 2021-2028 г. , съобщиха от общинския пресцентър.

Най-голямо количество е събрано през август. Тогава са рециклирани 8,2 тона текстил.

За сравнение, през 2021 г., когато са поставени контейнерите, са събрани малко над 60 тона, а през 2022 г. – 64 тона. И в двете години количествата са най-много през месеците юни и септември.

От началото на 2024 г. са оползотворени 11,2 тона текстил. През януари са събрани 5,5 тона, а през февруари – 5,7 тона.

През изминалата година са поставени три нови контейнера за текстилни отпадъци.

Те се обслужват от специализирана фирма два пъти седмично.

Събраните количества дрехи, обувки, кърпи и друг вид текстил, се рециклират. Те се предават за раздробяване, нарязване, разчепкване и се влагат в мебелното производство.

Община Търговище призовава гражданите да използват именно специализираните контейнери и да не хвърлят старите си дрехи и обувки в тези за битови отпадъци.

Събирайки разделно, намаляваме количествата, които отиват на депо. Така се намаляват и количествата електроенергия и вода, които се използват за производството на нови тъкани.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.