Драсканица за милиони долари


Малко са съвременните художници, чийто картини се продават на висока цена, особено ако представляват……драсканица.Буквално.

Ако смятате, че сте виждали всякакви интересни и екстравагантни картини, грешите. Тези дори, не се доближават до творчеството на Пикасо.

Запознайте се със Сай Туомбли (1928-2011). Той е доказателство, че изкуството няма цена. Той е и третият съвременен художник, чийто творби са изложени в Лувъра.

Неговото творчество според мнозина е истинска „драсканица“.

Която обаче струва близо 70 млн долара за картина! Струва ви се абсурдно, но явно за „ценителите“ тази сума ги устройва идеално.

Само, за да разполагат в дома си с творчеството на Туомбли.

Туомбли и изкуството

Роден през 1928 година, Туомбли експериментира с различни стилове, учейки в различни художествени училища.

След едно пътешествие до Рим, той повече не се завръща в родината си САЩ. Остава впечатлен от стила и архитектурата на Вечния град.

Творчеството му е повлияно от Франческо Клементе и Джулиан Шнабел.

След това започва да твори своите „мацаници“. На критиците си отговаря, че по този начин децата виждат света на възрастните и не осъзнават какво правят . През 1994 година творчеството му е описано от един от най-влиятелните куратори в изобразителното изкуство като:

„влиятелна сред художниците, объркваща за много критици и жестоко и трудна за разбиране не само за широката публика, но и за посветените на следвоенното изкуство“.

През 1950 година Туомбли получава студентска стипендия и отива в Художествената академия по изкуства в Ню Йорк. Година по-ксно представя първата си самостоятелна изложба.

По това време работата му е повлияна от черно-белия експресионизъм на Клайн. През 1954 г. той служи в армията на САЩ като криптограф във Вашингтон и често пътува до Ню Йорк по време на отпуск.

мацаница

Истинската промяна в него идва след като заминава за Рим.

През 1957 г. Туомбли се мести в Рим и го прави свой основен град,
където се запознава с италианската художничка Татяна Франчети – сестра на неговия покровител барон Джорджо Франчети.

През 2010 г., е поканен да изрисува близо 3770 кв. метра на тавана на Бронзовата зала в парижкия  Лувър. Той се вдъхновява от бронза в древногръцкото, римско и етруско изкуство.

Туомбли рисува безкрайна синьо небе, сред което плават подобни на планети обемни сфери и бели ленти с имената на известни гръцки скулптори от IV век пр. н. е.: Кефисодот, Лизип, Мирон, Фидий, Поликлет, Праксител и Скопас.

Той е първият творец,  на когото е оказана такава чест след Жорж Брак през 1950-те.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.