Знаете ли защо животните ядат отровни гъби?


Знаете ли какво обединява всички обитатели на гората? Малки катерици, хитри лисици, сиви вълци, кафяви мечки, мощни лосове …? Ядат гъби. Да, не просто гъби, а мухоморки! Наистина ли горските животни са тайни наркомани?

Ще кажа веднага: Ние при никакви обстоятелства не ви призоваваме да повторите или опитате това, което се обсъжда в статията! Консумацията на отровни гъби заедно с други психоактивни и забранени вещества може да бъде фатална! Затова четем, учудваме се и оставяме използването на мухоморки на горските животни.

таралеж

Но защо изобщо животните ядат отровни гъби? Първо, кой ще ги спре?! В гората няма Министерство на здравеопазването, което да предупреждава за опасностите от консумацията на какви ли не неща. Така че животните се забавляват! Понякога в стомасите на обстреляни животни се съдържат не само една или две гъби, а няколко килограма отровен деликатес наведнъж.

лисица

 

Втората причина, поради която животните преяждат с гъби, са паразитите и болестите. Както знаете: Само дозата разграничава отровата от лекарството. В зависимост от дозата и най-отровните гъби и растения могат да се превърнат в лекарство. Учените смятат, че яденето на гъби засяга особено чревните паразити. За дивите животни това е истински проблем.

Те биха искали да се нахранят, но тогава паразитите в стомаха отнемат половината от хранителните вещества. Плюс всякакви разстройства, лошо храносмилане и болки.

коза

Третата причина за яденето на отровни гъби е, че ги стимулира и им дава сила. Например когато са в период на разгонване мъжките се бият помежду си за женски. Точно тогава имат нужда да са силни. Освен това в гората няма допинг контрол. Така че копитните животни ще ядат мухоморки. Ще се зареждат с енергия и ще продължат напред. Ще смажат своите съперници.

 

катерица

Като бонус, гъбите имат аналгетичен ефект, шансовете мъжкия да излезе победител от всяка битка се удвоява. Колкото до забавлението и това се случва. Много рядко и почти винаги с лош изход, но се случва. Не само хората са склонни да използват незаконни вещества в името на необичайни усещания.

Но знаете ли каква е разликата?

Едно животно никога няма да стане истински наркоман. Природата няма да го позволи, начинаещ „потребител“ на психотропно бързо ще бъде погълнат от някой хищник.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.