Санта Хуста-един от най-красивите асансьори в света


Ако Ви предстои пътуване до столицата на Португалия, Лисабон непременно посетете асансьора Санта Хуста. Построен е през далечната 1902 година от португалския инженер Раул Понсард. Той е бил ученик  Густав Айфел, чието най-известно творение е Айфеловата кула.

Изграждането на Санта Хуста започва през 1900 година и продължава две години до 1902 година. Кулата на асансьора се издига на 45 метра височина и включва две асансьорни кабини, декорирани с дърво, огледала и прозорци. Всяка кабина може да събере до 29 пътника.

Най-високият външен асансьор в света

В горната част на популярния португалски асансьор има платформа за наблюдение, която осигурява прекрасна гледка към Лисабон. Оригиналният асансьор е бил задвижван от гигантски парен двигател. През 1907 година той е заменен от електрически двигател.

асансьора Санта Хуста

Асансьорът от ковано желязо свързва улиците Байша с Ларго до Кармо. Така помага на хората, спестявайки им нуждата да изкачват хълма Кармо.

Красивият метален обков на Санта Хуста с неоготически арки и месингови циферблати, е истинско произведение на изкуството. Днес той е известна туристическа атракция.

Най-старият асансьор в Лисабон е изпълнявал само транспортна функция. Използван е за  превоз на хора от една улица на друга, разположена много по-високо на хълма. По това време лифтът е едно от най-модерните технологични съоръжения в Европа.

 

Сега Санта Хуста е по-скоро туристически обект и поради постоянните опашки стана трудно да се използва за транспортни цели. Всеки иска да се повози на най-стария асансьор в града. Както и да се възхищава на гледката към града от неговата площадка за наблюдение.

мост от върха на асансьора Санта Хуста

Можете да гледате панорамата на града от почти самия връх на асансьора, без да стоите на опашки и в същото време напълно безплатно. За да направите това, просто трябва да се разходите до горната улица. Където е Кармелитския манастир, до който има мост от върха на асансьора.

Оттам имате почти същата гледка към града. Самия асансьор можете да видите отблизо, включително и да слезете по него, ако желаете.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.