ООН одобри първата резолюция за изкуствения интелект


Общото събрание на ООН одобри първата резолюция за изкуствения интелект. Документът е внесен за разглеждане от САЩ и над 120 държави станаха съавтори. Инициативата получи единодушно одобрение.

Документът предлага създаване на единна международно правова система в областта на ИИ. Резолюцията също така призовава да се гарантира, че всички автоматизирани решения и свързани с тях процеси са под човешки надзор.

Приетата днес новаторска резолюция засилва глобалния консенсус относно безопасни и надеждни системи за изкуствен интелектл. Системи, които насърчават устойчивото развитие и зачитат основните свободи.

Китай изстреля спътник с изкуствен интелект

Резолюцията е най-новата от поредица инициативи – малко от които са всъщност ефективни – на правителствата по света, насочени към развитието на изкуствения интелект, на фона на опасенията, че той може да бъде използван за нарушаване на демократичните процеси, увеличаване на измамите или да доведе до драстична загуба на работни места.

„Неправилното или злонамерено проектиране, разработване, внедряване и използване на системи с изкуствен интелект… създава рискове, които биха могли… да подкопаят защитата, насърчаването и упражняването на правата на човека и основните свободи“, се казва в резолюцията.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.