Община Плевен отчита ръст в събираемостта на данъците


Община Плевен отчитат ръст в събираемостта на местните данъци и такси от новата 2024 година.

По думите на директорът на Дирекция „Приходи от местни данъци и такси“ – Огнян Иванов, към днешна дата са събрани 1 млн.лв.

По данни на общината има преизпълнено събиране от данъка върху недвижимите имоти с цели 26% или близо 2 550 000 лв. За справка, през миналата е 23 процента.

Постъпленията от данъка върху превозните средства е в размер на 31% от годишния план. Изпълнението е по-добро, защото плащането на този данък в обвързано с годишния технически преглед на автомобила.

От таксите, които дължат гражданите, основният източник на приходи е тази за битови отпадъци. Тя е изпълнена на 30%, което е 2 270 000 лв.

Освен всичко друго, Община Плевен отчита високи постъпления от данък върху придобиване на имущество по възмезден начин.

Това е данъкът, който всеки гражданин заплаща при изповядване на сделка пред нотариус при закупуване на моторни превозни средства или недвижими имоти.

Тук са отчени цели 23% повече или 1 350 000 лв, докато са били 19% през 2023 година.

Там общината не може да съдейства за събираемостта, а зависи предимно от икономическата активност на населението.

„Отстъпката от 5 процента при плащане на местните данъци и такси, когато се покрива цялото задължение, е до 30 април“, припомни още Иванов.

Задълженията си жителите на община Плевен могат да платят и на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.