НОИ с Единен портал за електронни услуги


Националният осигурителен институт (НОИ) вече разполага с Единен портал за електронни услуги (ЕПЕУ).

По този начин гражданите ще имат достъп до административни и справочни услуги на общественото осигуряване.

Ще могат да проверяват услугите за парични обезщетения, помощи, пенсии и гарантирани вземания.

Той е интегриран с централизираните системи „е-Автентикация“ и „Система за сигурно електронно връчване“, поддържани от Министерството на електронното управление.

ЕПЕУ е достъпен директно в сайта на НОИ като достъпът до него става чрез персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, ПИК на Националната агенция по приходите (НАП) и всички видове квалифицирани електронни подписи (КЕП), издадени от доставчици на удостоверителни услуги у нас.

Потребителите, идентифицирали се успешно през централизираната система „е-Автентикация“, получават достъп до т. нар. „Електронно осигурително досие“.

В което са включени три отделни компонента – „Електронно осигурително досие за пенсия“, „Електронно социалноосигурително досие за осигурени и самоосигуряващи се лица“ и „Електронно социалноосигурително досие за осигурители“.

Към момента ЕПЕУ e достъпен от рубриката „Е-услуги и справки“ на интернет страница на НОИ, в която се намират и отделните входове на всички електронни услуги на института.

За да се осигури плавен преход в обслужването на потребителите, цялото съдържание на страницата е запазено непроменено.

Предвижда се впоследствие порталът да замени изцяло тази потребителска секция на сайта.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.