Изкуството за приготвяне на храна в Япония


В Япония приготвянето на храната се нарича изкуство. В изкуство за приготвяне на храна има няколко стила, които са в основата на културата на хранене и традициите.

  • Шоджин рьори

Акцентира на естетическо и пестеливо съчетаване на прости, сезонни безмесни ястия. Влиянието на будизма в ранните векове, изключва всички животински продукти.

Много от продуктите и храните в днешно време от този вегетариански период са и до днес част от съвременната японска кухня. От този период са соевия сос, шо-ю, соева паста, тофу и още доста други соеви продукти.

  • Хондзен рьори

Този стил е известен със своята сложнос на изпълнение и с правила за приготвяне храната. Оформя се като дворцов и аристократичен стил, богат на многопластови елементи и съчетание на разнообразни продукти. Влиянието на будизма в ранните векове изключва животински продукти.

Много от ястия от този вегетариански период са част от съвременната японска кухня. От тогава са соевия сос, шо-ю, соева паста, тофу и още доста други соеви продукти.

Кварталът на гейшите в Киото вече няма да допуска туристи

бистра супа Япония

  • Кайсеки рьори 

Като стил на пригосвена храна се оформя сравнително скоро и е силно повлиян от западната култура. Отличава се „хондзен“  със значително по-малко правила за приготвяне на храната. Предлага по-свободна атмосфера на поднасяне и консумация.

Особено важна, при този стил е последователността на сервиране.

Започва се с мезета и сушами (нарязана риба), следват бистра супа, ястия на грил, ястия на пара, варени ястия и овкусени салати. Този стил позволява сервиране на саке, заедно с подсладен ориз.

Въпреки, че не винаги се сервирата цялата гама ястия, стилът „кайсеки” е в основата на съвременната японска кухня.

Глоби и депортиране заради наднормено тегло

  • Храната за чай

Чаените събития могат да бъдат неформални и официални. Те са начин да се покаже уважение и гостоприемство.

Чакайсеки („чаено събиране“) е неофициално събитие, което по непринуден начин за посрещане на гости. Състои се от приготвяне на лек чай, придружен със сладкиши и лека храна.

касеки е стил в японската кухняЧаджи („Събитие за чай“) е церемония за много официално събиране или специален повод. Церемонията може да продължи до четири часа.

Освен два вида чай – дебел и тънък, към нея се включват и ястия от стил „кайсеки“.

Всички ястия се приготвят така, че да се запазят техните свойство. Задължително се поднасят сезонни плодове и зеленчуци, декорирани по специален начин. Цялата храна, украса, подредба и поднасяне са подчинена на красота и вкуса. Съдовете, в които се поставени ястията са от най-качествена керамика. Това на първо място е храна за сетивата.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.