Изгражда се най-голямата слънчева електроцентрала в света


Индия изглежда е на път да стане световен лидер във възобновяема енергия. За това свидетелства новият амбициозен проект на страната за изграждане на най-голямата слънчева електроцентрала.

Компанията Adani Green Energy строи централата в западния щат Гуджарат. Големи участъци от безплодна земя се превръщат в най-голямата инсталация за чиста енергия в света. Централата ще бъде пет пъти по-голяма от Париж.

И ще отговаря на енергийните нужди на население като Швейцария.

Адани е изпълнителен директор на Adani Green Energy Limited (AGEL). Той е и племенник на Гаутам Адани, вторият най-богат човек в Азия. Чието състояние от 100 милиарда долара произтича от Adani Group. Фирмата е най-големият вносител на въглища в Индия.

Успехът на парка за възобновяема енергия Khavda е от решаващо значение за усилията на Индия.

Основната цел е да намали замърсяването и да постигне целите си в областта на климата. Като същевременно посреща нарастващите енергийни нужди на най-населената нация в света.

С най-бързо развиващата се икономика. Въглищата все още представляват 70% от електричеството, което Индия генерира.

Разположен само на 12 мили от една от най-опасните граници в света, разделяща Индия и Пакистан. Паркът ще обхваща повече от 200 квадратни мили. И ще бъде най-голямата електроцентрала на планетата, независимо от източника на енергия.

Толкова голям регион, който е необременен, няма дива природа, няма растителност, няма обитаване. Няма по-добро алтернативно използване на тази земя“, каза Адани.

Основата на Adani Group за чиста енергия идва в момент, когато Индия си е поставила някои амбициозни цели в областта на климата.

Премиерът Нарендра Моди обеща, че възобновяемите източници като слънчева и вятърна енергия ще задоволят 50% от енергийните нужди на Индия до края на това десетилетие.

През 2021 г. Моди обеща Индия да постигне нулеви нетни емисии до 2070 г. Което все още е няколко десетилетия по-късно от развитите икономики.

слънчева елекроцентрала в Индия

Правителството си е поставило цел от 500 гигавата (GW) капацитет за генериране на електроенергия от неизкопаеми горива до 2030 г.
Неуспешният преход към възобновяема енергия не е опция, каза Адани.

Няма друг избор за Индия, освен да започне да прави неща в невъобразим досега размер и мащаб“, каза 30-годишният мъж.

Това е така, защото търсенето на енергия ще експлодира през следващите години.

Индия е третата страна в света по потребление на енергия, въпреки че потреблението на енергия и емисиите на човек са по-малко от половината от средното за света, показват данни на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (IEA).

Това може да се промени бързо. Благодарение на нарастващите доходи,
търсенето на енергия се е удвоило от 2000 г. насам, като 80% от него все още се покрива от въглища, нефт и твърда биомаса.

Технологии, подобряващи нашите електрически мрежи

През следващите три десетилетия бързо разрастващата се икономика ще види най-големия ръст на търсенето на енергия от която и да е страна в света.

Ако Индия направи това, което направи Китай, Европа и САЩ, тогава всички ни очаква много, много мрачно климатично бъдеще“, каза Адани, имайки предвид историческото използване на изкопаеми горива, докато тези страни се развиват.

Страшните му прогнози не са драматични. Индия е в удобна позиция да расте с годишен темп от най-малко 6% през следващите няколко години, казват анализатори,
и може да се превърне в третата по големина икономика в света преди края на това десетилетие.

Докато се развива и модернизира, градското му население ще се увеличи, което ще доведе до огромно нарастване на строителството на домове, офиси, магазини и други сгради.

Очаква се търсенето на електроенергия да скочи рязко през следващите години поради фактори, вариращи от подобряване на стандарта на живот до изменението на климата.

Последното подхранва смъртоносни горещи вълни в цяла Индия и в резултат на това притежанието на климатици ще отбележи рязък скок през следващите години.

До 2050 г. общото търсене на електроенергия в Индия от битови климатици се очаква да надхвърли общото потребление на енергия в цяла Африка днес.

Индия не може да разчита на изкопаеми горива за своите нарастващи нужди. Без това да доведе до катастрофални последици за усилията за справяне с климатичната криза.

„Вместо да инвестира милиарди в нови проекти за изкопаеми горива. Индия ще бъде много по-добре обслужена, ако Адани вложи 100% от своите усилия и ресурси в разработването на евтини технологии с нулеви емисии“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.