Днес стартират Чудомирови празници в Казанлък


Днес (25 март) в Казанлък ще бъдат открити 30-ите Чудомирови празници. Това съобщиха от фондация “Чудомир”.

Днешната дата е рожденна на известния писател, художник, краевед, журналист и общественик Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

Богатат културна програма ще продължи до 1 април, а жителите и гостите ще имат взможност да посетят множество изложби, литературни представления.

Също така ще могат да се включат в научни конференции и творчески работилници.

На казанлъшката сцена гостуват и няколко постановки на трупи и актьори от цялата страна, които ще се състезават за 21-ата награда “Комедиен хит на сезона”.

Официалното откриване ще се състои в Литературно-художествен музей “Чудомир”, където е и къщата, в която Димитър Чорбаджийски е живял и творил със съпругата си Мара Чорбаджийска.

По време на откриването присъстващите ще отдадат почит към автора на неговия гроб в двора на къщата, а в музея ще бъде открита експозицията “Нашенци”, представяща творби, подбрани от Чудомир за последната му изложба.

Изложбата ще открие главният уредник на Националната галерия Анелия Николаева. Участие в церемонията ще вземе хор “Петко Стайнов”, а вечерта ще продължи в зала “Любомир Кабакчиев”, където ще бъде връчена 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник “Стършел”.

Това е най-старата подобна награда в страната, а гост се очаква да бъде главният редактор на вестника Михаил Вешим.

Програмата днес ще завърши с първата постановка, състезаваща се за престижната награда “Комедиен хит на сезона”. На сцената в зала “Любомир Кабакчиев” ще се качат актьорите от Драматичен театър “Невена Коканова” в Ямбол със спектакъла “Министрите идат”.

В Музея на розата ще се състои и първото в страната мащабно показване в изложба на съвременна испанска карикатура.

В програмата отново е включена и традиционната научна конференция, в която учени от цялата страна ще представят непознати факти за живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски.

Ежегодно Чудомировите празници са част от културния календар на Казанлък. Те се организират от Литературно-художествения музей, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък.

Целта е да се напомни и да се почете творчеството на един от най-видните автори, живели и творили в града, от чието рождение днес се навършват 134 години.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.