Албания ще строи ново и модерно туристическо пристанище


Процесът по изграждане на ново туристическо пристанище в град Вльора, Южна Албания, продължава.

Очаква се то да е готово до 2025 г. Като освен това се очаква новото пристанище да бъде свързано с терминала в Прищина и този в Струга в Северна Македония.

То ще служи не само за акостиране на луксозни яхти, които плават във водите на Албания, но и за промяна на пейзажа на южния крайбрежен град.

Настоящето такова в южната част на града, ще бъде превърнато в нов туристическо-жилищен проект с яхтено пристанище на стойност 2 млрд. евро.

Сред другите предвидени инфраструктурни проекти е разширяването на съществуващата магистрала Тирана-Дуръс, изграждането на околовръстен път около Тирана и жп линия свързваща Прищина и Вльора.

Албания отчита ръст на туристите в страната

Освен това, се очаква към пристанището да бъде построена нова и ултрамодерна база на НАТО, като част от опазването му като стратегическо място, с оглед на нестабилното положение в момента в Европа.

Снимки от работата по пристанището бяха публикувани в социалните мрежи от албанския премиер Еди Рама.

Той подчерта, че това пристанище ще интегрира Албания в 5-звездната туристическа круизна мрежа на Средиземно море.

Новото пристанище на Вльора ще послужи като стимул за икономиката, заетостта и подобряването на услугите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.