Сминдухът е аромата на българската шарена сол


Сминдухът е подправка, която е традиционна за българската кухня. Освен като ароматна , тя е позната и като билка. Полезна и обичана, тя е основна съставка в традиционната, българска „шарена сол“. Разговорно наричаме Сминдух сушената зелена част на подправката, но семената имат свое име – Чимен. Именно те се използват в приготвянето на солената подправка.Сминдухът е аромата на българската шарена сол

Сминдухът се среща с различни имена в България. Рогата чубрица, крива меродия, тилчец са само част от имената, с които е известна тази ароматна и лековита подправка.

Всъщност Сминдух е род покритосеменни растения, от семейство бобови и от него са известни около 130 вида. Най-известният и най-използван по нашите земи е обикновения Сминдух.

Най-редките и интересни подправки в света

Гръцкото наименование на Сминдуха означава „гръцко сено“. Средиземноморието е негова родина, но тази подправка е позната в Китай, Индия и Северна Африка. В България растението виреепочти в цялата страна, но най-често се среща в Североизточна България.

сминдух съставка за шарена сол

Традиционната българска шарена сол се приготвя от стритите семена на растението. Кафяво-жълтите семена се стриват добре и на една лъжица сминдух се прибавят две лъжици, също така добре стрити, семена на царевица и тиквено семе. Към сместа се добавя сол на вкус.

Семената на Сминдуха – Чимен, съдържат етерично масло с над 40 съставки, които този специфичен, леко горчив вкус и апетитен аромат.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.