Почина генерал Съби Събев


Рано тази сутрина е издъхнал първият български представител в Щаб квартирата на НАТО в Брюксел ген. Съби Събев. Това съобщиха източници от Министерство на отбраната.

От есента на 1985 г. служи в щаба на 10-и смесен авиационен корпус. През 1987 г. завършва 3-месечен курс по изтребителна авиация във Военната академия „Юрий Н. Гагарин“ в Монино, СССР.

През 1994 г. Военновъздушния колеж на ВВС на САЩ след спечелен конкурс. Той е първия българин, завършил този генералщабен колеж.

От 1 септември 1992 до края на 1993 г. е началник-щаб на първа дивизия ПВО. В отделни периоди е началник на оперативния отдел и заместник началник-щаб на авиационен корпус.

През м. октомври 1991 г. преминава ориентационен курс за НАТО в Оберамергау, Германия.

На 1 септември 1997 г. е назначен за началник на Оперативното управление на Гл. щаб на Военновъздушните сили, където отговаря за бойната готовност, оперативното планиране и подготовка на ВВС и участието в учения по партньорството за мир.

През 1998 г. завършва курс за планиране на авиационни кампании в Париж, Франция. На 3 май 1999 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор.

На 25 февруари 2000 г. е освободен от длъжността началник на Оперативното управление на Главния щаб на Военновъздушните сили и назначен за началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Българската армия.

На 7 юли 2000 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор. От 2000 г. е на служба в Генералния щаб на българската армия, като оглавява Главно оперативно управление.

Отговаря за оперативното планиране, бойната готовност, оперативната и бойна подготовка в Генералния щаб на Българската армия, планирането и контрола по провеждането на общовойскови учения, както и за подготовката изпращането на български контингенти в различни мироподдържащи операции на НАТО в Босна и Херцеговина и Косово.

На 7 май 2001 г. е освободен от длъжността началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Българската армия и назначен за началник на управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили“ на Генералния щаб на Българската армия, където отговаря за стратегическото планиране и разработката на военни концепции, стратегии и доктрини, и координира военната подготовка за членство на страната в НАТО.

В периода 2000 – 2001 г. е завършил курсове за висши военни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“ в Гармиш – Партенкирхен, Германия и колежа на НАТО в Рим, Италия.

На 6 юни 2002 г. е освободен от длъжността началник на управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили“ на Генералния щаб на Българската армия.

От 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 г. е първия национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел, след приемането на страната в Алианса.

Изгражда военното представителство в рамките на националната делегация в НАТО и го интегрира във всички дейности на Военния комитет на Алианса. В началото на 2005 г. излиза в запаса.

По-късно работи като главен експерт във Военната академия в София в Центъра за перспективни изследвания на отбраната.

През 2002 г. става директор по международните връзки на Асоциацията на завършилите Колежа на НАТО в Рим. През 2013 г. защитава дисертация във Военната академия по въпросите на военната трансформация.

Преподавал е в Нов Български университет. Същата година е избран за председател на управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ На президентските избори през 2016 г. е кандидат-вицепрезидент с кандидат-президент Трайчо Трайков, издигнати от Коалиция „Реформаторски блок“.

Член е Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, бил е член и председател на неговия Управителен съвет.

От 2017 г. е съосновател и избран за член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България за периода 2017 – 2020 г. Награждаван е с медал „30 години от победата над фашистка Германия“ (1975), „За отличие в БНА“ (1978, 1983), „40 години социалистическа България, юбилеен“ (1984), „40 години от победата над хитлерофашизма“ (1985), „10 години безупречна служба“ (1985), „15 години безупречна служба“ (1990) и ордени „За военна доблест и заслуги“ – II ст. (1984), награден знак „За вярна служба под знамената“ – II ст. (1991) и други.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.