Варна посреща „София филм фест“


Днес чак до 30 март ще се проведе официално 15-ото издание на фестивала „София филм фест“ във Варна.

Стартът даде председателят на постоянната комисия по култура в Общинския съвет Димитър Чутурков, който поздрави организатора на форума Александър Николов от „Артин вижън“.

Прогмата стартира с филма на Надежда Косева „Клопка“.  На откриването присъства и областният управител проф. Андрияна Андреева.

„София филм фест“ обяви детската си програма

От сцената на Фестивалния комплекс тя заяви, че „Доброто киноизкуство докосва душата и разтърсва“.

По думите й като всяко изкуство и киното прави света по-различен и по-добър.

Първото заглавие в афиша на 15-ото издание на „София филм фест“ във Варна бе филмът „Клопка“, с който бе открит фестивалът и в столицата.

За среща с варненската публика пристигнаха режисьорката Надежда Косева и продуцентът Владимир Андреев.

С тях на сцената бяха и двама от артистите в лентата, които са варненци – Михаил Стоянов и д-р Росен Райков, който е истински лекар, непрофесионален актьор.

Селекция от 20 заглавия ще могат да видят варненските киномани до 30 март. В програмата на „София филм фест“ във Варна днес влизат „Паднали листа” на Аки Каурисмаки, представен и на фестивала в Кан, и „Прекрасни дни“ на Вим Вендерс.

Вечерта ще има и среща от формата „Нощно кино“ с режисьора Павел Веснаков.

В следващите дни предстоят прожекции на „Шошана” на Майкъл Уинтърботъм, „Старият дъб” на Кен Лоуч, „Под знака на голямата мечка” на Филип Гарел.

Сред заглавията са още адаптацията на режисьорката София Копола по мемоарите на Присила Пресли за живота й с легендата Елвис Пресли, както и немският филм „Пожар“, получил голямата награда на журито на Берлинале 2023, и номинираните за „Златна палма“ европейски копродукции „Отвлечен“ и „Химера“.

15-ото издание на „София филм фест“ във Варна ще представи още български заглавия.

Това са документалните филми „Балканска черна кутия” на режисьора и сценарист Цветан Драгнев, посветен на живота на артиста и музикант Никола Груев – Котарашки, както и Appassionata за творческия и житейски път на австрийската пианистка от български произход Донка Ангъчева.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.