Скални образувания под формата на спирални колони


Необичайни скални образувания под формата на спирални колони са открити на брега на езерото Кроули в Калифорния. Те са усукани, високи над 6 метра и извисили се през 30 сантиметра една от друга. Когато ги погледне човек, сигурно би се объркал, че е в Древна Гърция.

Но не, тази необичайна гледка се намира на брега на езерото Кроули в Калифорния.

Цветните солни скали в Иран – истинска природна магия

Tайнствените каменни колони имат същия диаметър и наподобяват творенията на древните архитекти от вре мето на Античността. Мистериозността им се откроява още повече от това, че те се появяват неочаквано на брега на езерото, когато там е завършен язовирът със същото име. Това се случило през 1941 г. До този момент по-голямата част от дъното на езерото е била земя.

спирални колони

Първите три колони се издигат на височина от няколко метра и на равно разстояние едни от други.

Всъщност те не са се появили в този момент.

Оказва се, че в продължение на милиони години тези колони са били напълно покрити с мека скала и това е щяло да бъде така, ако не са били плановете за строежа на язовира.

Постоянното действие на вълните на езерото постепенно отмива по-меката скала и пред света се показват тези причудливи форми.

Геологически изследвания разкриват, че колоните са се образували при стичането на вода от топящ сняг в гореща вулканична пепел, която била изхвърлена в небето при сериозно изригване преди около 760 000 години.

Смята се, че има около 5000 подобни колони, които се появяват на групи и в различни форми, цветове и размери в района на езерото Кроули.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.