Първият в света „умен“ биометричен пистолет


Стартъп Biofire от Колорадо в края на този месец се събират да представят първата част от своя „умен“ 9-мм пистолет. Който стреля само в случай, когато е в ръцете на авторизиран потребител, съобщава NBC News. Оръжието е оборудвано с технология за пръстови отпечатъци и лицево разпознаване.

Изпълнителният директор и основател на Biofire  уверява, че пистолетът е напълно надежден и щателно тестван. Според него, когато оторизиран потребител натисне спусъка, той изпраща електрически сигнал за стрелба, без да разчита на спусъка.

умен пистолет

„Това е просто различен подход, който включва стриктно тестване и валидиране на всеки елемент от системата“. Каза Клопфер, сравнявайки сложността на своя продукт с „малък сателит“.

Според изявлението на компанията, първата партида от „умния“ пистолет ще бъде предоставена на инвеститори. На приятели и хора от близки кръгове. Въпреки това, други потенциални купувачи, за които се твърди, че са „хиляди“, ще получат оръжието през следващите месеци.

 

Клопфер уточни, че пистолетът е проектиран така че, до пет упълномощени лица да могат да стрелят с него. Това би трябвало да помогне за предотвратяване на неумишлена стрелба на непълнолетни. Както и самоубийства на тийнейджъри, кражби на оръжие и други криминални инциденти.

умен пистолет

Основателят на Biofire започва да мисли за създаване на изобретението си още през 2012 година. Когато като гимназист е шокиран от фаталната стрелба на премиерата на филма за Батман „The Dark Knight Rises“.  Това се случва в киносалон в Аурора, Колорадо .

Тогава 24-годишният аспирант Джеймс Холмс уби 12 души и рани още 70. Той беше признат за виновен по всички 165 обвинения и осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Кай Клопфер напусна Масачузетски технологичен институт за да, се съсредоточи изцяло върху развитието си. В крайна сметка той успя да набере 37 милиона долара капитал и частно финансиране.

На дебата на Демократическата партия през юни 2019 г. бъдещият тогава президент Джо Байдън настоя, че „нито едно оръжие не трябва да се продава. Освен ако вашите биометрични данни не ви позволяват да дръпнете спусъка“. Неговата кампания по-късно призова за поставяне на Америка по пътя към гарантиране. Според него 100% от огнестрелните оръжия, продавани в Америка, трябва да са умни оръжия.

умен пистолет

 

Клопфер обясни, че сензорите за пръстови отпечатъци и лицево разпознаване на пистолета са проектирани да бъдат много по-надеждни от тези на смартфоните. Продуктът е стриктно тестван при условия, които включват широк диапазон от температури и потни длани. И е оборудван с батерия, която може да издържи месеци с едно зареждане.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.