Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора


В Античния форум „Августа Tраяна“ в Стара Загора се проведе ежегодния Фестивал на маскарадните игри. В него взеха участие почти 800 участници. Стотици старозагорци и гости на града се събраха, за да се насладят на това представление.

XXIII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора започна с традиционно дефиле, в което се изявиха малки и големи кукери, бабугери, арапи, старци и други групи от всички краища на България, облечени в традиционните за регионите си костюми.

Първи маскараден фестивал „Джамала“ в Кюстендил

Под звуците на хлопки и чанове, кукерите гониха злото и наричаха за здраве и плодородие.

Събитието откри заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, която поздрави всички именици на днешния Тодоровден.

Тя посочи, че мястото е особено специално за старозагорци. Античният форум на древния град Августра Траяна притежава мистика, история и бъдеще.

Жури на тазгодишните маскарадни игри в Стара Загора е с председател акад. Крум Георгиев, а членове са етнографът доц. Евгения Иванова, художникът и фолклорист Надежда Кутева, художникът и дизайнер Юлия Славова, майсторът на кукерски маски Живко Желязков, както и хореографите Красимир Димитров и Кирил Кирчев.

Във фестивалната програма се включиха общо 18 състава от цялата страна.

Специално участие имаха Дервишката група на читалище „Отец Паисий-1890“ – село Лесичово, община Пазарджик, които показаха обичая „Дервишовден в Лесичово“, вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища-България“ през 2014 г.

Участниците в събитието са от градовете Стралджа, Благоевград, Бургас, Чирпан, Разлог и Стара Загора, както и от селата Турия, Кошов,  Айдемир,  Калипетрово, Камен, Лозенец,  Банище, Домлян и Дъбене.

Организатори на колоритния фестивал са НЧ „Николай Лилиев – 2005“ и НЧ „Настроение – 2017“, с подкрепа на Община Стара Загора и Фондация „Космос” – Димитър Брацов. Празничната програма продължава до следобедните часове, посочват още от общинския пресцентър.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.