Централните банки по света ще започнат да намаляват лихвите


Банките по света имат за цел да държат инфлацията така, че тя да не вреди на икономическия растеж. Това се оказва сложна задача пред всяка една икономика.

Сред многого инструменти, несъмнено е нивото на основните лихви по различните операции.

През 2021 година, когато инфлацията започна да расте, а пандемията от Covid-19 създаваше опасност за света, „Bank of England“ предприе намаляване на лихвения процент (от 0,1% на 0,25%, при 5,25% към момента).

Този четвъртък Швейцарската национална банка (Swiss National Bank) пък стана първата, която реши да понижи основната си ставка от 1,75% на 1,50%.

Това идва на фона на изявлението им, че инфлацията се задържа вече устойчиво 0-2%.

А, с това се слага край на т.нар. глобални лихвено затягане, което бе предшествано от най-високата инфлация за над 40 години.

ЕЦБ остави без промяна основния лихвен процент

За изминалия 27-месечен период лихвите в САЩ нараснаха от 0-0,25% през май 2022 г. до 5,25-5,5% в момента.

През юни 2022 г. инфлацията в най-голямата световна икономика достигна рекордните от 80-те години на миналия век 9,1%

В еврозоната Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи и трите си основни лихви.

Така от отрицателни към юли 2022 г. по някои от операциите (-0,5 % депозитното улеснение, 0 на сто по основните операции за рефинансиране и 0,25% по пределното кредитно улеснение), те достигнаха през септември 2023 г. рекордни стойности от основаването на валутния съюз (съответно 4% по депозитното улеснение, 4,5% по основните операции по рефинансиране и 4,75% по пределното кредитно улеснение).

През март т.г. тези нива бяха запазени за четвърти пореден път.

Курсът към по-ниски основни лихви

Централните банки по света са на стартовата линия (или вече са стартирали, в случая на Швейцария) към понижаване на лихвите.

Пътят надолу обаче ще изглежда по-различно и няма да бъде съпроводен от „фойерверки“ като този нагоре, който бе белязан от резки движения, обявявани на последователни заседания.

По оценки на анализатори и според заявките на самите централни банки понижението на ставките ще се извършва на възможно най-малки стъпки с периодични паузи заради страховете, че свръхниската безработица може отново да разпали инфлацията, която все още е над целевите равнища.

Тази седмица Управлението за федерален резерв (УРФ) на САЩ остави непроменени лихвените си проценти, макар да посочи, че през текущата година ще започне тяхното намаляване.

Според анализатори думите на Пауъл показват намерение за „гълъбова политика“ въпреки повишените прогнози на УФР за ръста на икономиката.

„Банк ъв Ингланд“ сега очаква инфлацията да спадне под целта от 2 на сто през второто тримесечие на годината (показателят достигна връх от 11,1% през октомври 2022 г. – бел. ред.) заради въздействието на решението на финансовия министър Джереми Хънт този месец да замрази отново налозите върху горивата.

Според инвеститорите се очаква УФР, ЕЦБ и „Банк ъв Ингланд“ да реализират намаления от по само 75 базисни пункта до края на тази година, на три стъпки от по 25 базисни пункта – малки ходове спрямо скообразното повишаване на лихвите през 2022 година.

Все пак тези банки не са първите, които намаляват лихвите.

Някои от развиващите се икономики като Бразилия, Мексико, Унгария, както и Чехия вече предприеха действия за намаляване на лихвите, но финансовите пазари следят големите централни банки, чиито решения оказват прекомерно влияние върху финансовите инструменти.

На този фон изглежда, че „зелената светлина“ за намаляване на лихвените проценти е дадена от спадащата инфлация и в САЩ, и в Швейцария и Великобритания, както и заради опасенията, свързани с икономическия растеж на Германия, които трябва да влязат в новите изчисления на ключовото уравнение за централните банки.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.