В Харманли настояват да се затвори центъра за бежанци


За пореден път гражданите на Харманли се надигат на бунт срещу местния Регистрационно-приемателен център (РПЦ) за мигранти.

Тази вечер отново има митинг-шествие от около 100 души, което започна от центъра на града до въпросиня център.

По време на шествието бяха развети национални флагове, а от множеството скандираха „Бежанците вън!“

Хората искат да бъде закрит центъра, а обитателите му да бъдат преместени извън града.

Организаторът на протеста Николай Георгиев, заяви, че ново настояване е сегашната база да бъде превърната в производствена и да се открият нови работни места.

Заради присъствието на мигранти хората започват да напускат града, ново настояване е сегашната база да бъде превърната в производствена и да се открият нови работни места.

Жителите недоволстват, че мигрантите се събират на групички, подсвиркват на минаващите момичета, често има инциденти, но местната власт ги прикрива.

На място дойде евродепутатът Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. Той заяви, че според наложения от ЕС Пакт по миграцията и убежището, се цели всички погранични държави на ЕС да станат утайник за нелегалната миграция.

Той обвини Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“, че се регистрират ве повече нелегални мигранти, което вероятно е част от допълнителното споразумение с Австрия.

В момента няма конфликт, който да изкара хората на улицата, каза по-рано днес кметът на Харманли Мария Киркова.

Тя поясни, че съществува разбиране от страна на всички институции за центъра за мигранти и припомни, че едно от настояванията – за по-засилено полицейско присъствие, вече е изпълнено с разполагането в града на подразделение на жандармерията, след което като цяло вечерният час на мигрантите се спазвал.

Директорът на РПЦ Йордан Панев увери, че обстановката в центъра е спокойна и няма място за притеснения.

По негови думи в момента настанените в институцията – основно сирийски граждани, са 519 души, като това представлява 31% от капацитета ѝ.

Така наречените „сингъли“ – младите несемейни мъже, които местните считат за потенциално опасни, са между 40 и 50% от пребиваващите в центъра.

Панев посочи още, че мерките за сигурност са увеличени, че вечерният час се спазва, като при неизпълнението на ограничението се съставят протоколи на нарушителите и при два такива се прави предложение за преместване в лагер от закрит тип.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.