Учени откриха череп на огромен древен делфин в Амазонка


Дължината на това животно може да достигне 3,5 метра, което го прави най-големият речен делфин. Откриван някога на планетата, съобщава The Guardian. Принадлежал е към семейство делфини Platanistoidea, които са живели в океаните преди около 16 милиона години. Откриването на този нов вид, наречен Pebanista yacuruna, подчертава надвисналите рискове за останалите речни делфини в света. Каза Алдо Бенитес-Паломино, водещ автор на изследването.

В крайна сметка те също могат да бъдат изправени пред заплахата от изчезване през следващите 20-40 години. Поради замърсяване на околната среда. Pebanista yacuruna е живял в миоценската прото-Амазония на Перу преди приблизително 16 милиона години. Древният делфин е имал приблизителна дължина на тялото от 2,8 до 3,5 м. Това го прави най-големият известен сладководен вид одонтоцети. (Делфини, морски свине и всички други китове, притежаващи зъби).

Почти човешка култура открити в китовете и делфините

древен делфин

Такъв голям размер, регистриран и при други обитатели на прото-Амазония (т.е. риби и крокодили), може да се дължи на голямата наличност на ресурси в прото-амазонските екосистеми.Преди шестнадесет милиона години перуанската Амазония е изглеждала много по-различно от това, което е днес“. Каза д-р Алдо Бенитес-Паломино, палеонтолог от университета в Цюрих.

Голяма част от Амазонската равнина била покрита от голяма система от езера и блата, наречена Пебас.“Този пейзаж включвал водни, полуводни и сухоземни екосистеми. И се е простирал през това, което днес е Колумбия, Еквадор, Боливия, Перу и Бразилия.“Когато системата Пебас започнала да отстъпва място на съвременна Амазония преди около 10 милиона години. Новите местообитания са довели до изчезването на плячката на Pebanista yacuruna. А това довело до изчезване на гигантския делфин.“

Това отвори екологична ниша, която беше експлоатирана от роднини на днешните речни делфини на Амазонка (род Inia). Те също са били изправени пред изчезване в океаните поради появата на нови китоподобни, като съвременните океански делфини.“Открихме, че неговият размер не е единственият забележителен аспект“. Каза д-р Алдо Бенитес-Паломино, палеонтолог от университета в Цюрих и Museo de Historia Natural-Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

вкаменелости делфин

С тези вкаменелости, открити в Амазонка, очаквахме да намерим близки роднини на живия делфин от река Амазонка. Но вместо това най-близките братовчеди на Pebanista yacuruna са южноазиатските речни делфини.“И Pebanista yacuruna, и Platanista споделят силно развити лицеви гребени. Това са специализирани костни структури, свързани с ехолокацията – способността да „виждат“ чрез излъчване на високочестотни звуци. Както и слушане на тяхното ехо, на което те разчитат в голяма степен за лов.“

 

За речните делфини ехолокацията или биосонарът е още по-критична. Тъй като водите, които обитават, са изключително кални, което пречи на зрението им“. Каза д-р Габриел Агире-Фернандес, палеонтолог от университета в Цюрих.Удължената муцуна с много зъби предполага, че Pebanista yacuruna се е хранил с риба. Както правят други видове речни делфини днес.“ Голям череп от възрастен индивид от Pebanista yacuruna бил открит през 2018 г. В стратиграфски нива, изложени покрай Рио Напо, Лорето, Перу.

След две десетилетия работа в Южна Америка открихме няколко гигантски форми от региона. Но това е първият делфин от този вид“, каза д-р Марсело Санчес-Вилагра, палеонтолог от университета в Цюрих.Бяхме особено заинтригувани от неговата особена биогеографска дълбока история.“

Докладът на екипа е публикуван на 20 март 2024 г. в списанието Science Advances.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.