Скоро U.S ВВС ще имат въздушна защита срещу ракети с инфрачервено насочване


Компанията „Leonardo DRS“, която е базирана във Флорида, получи поръчка от НВС на САЩ и Корпуса на морската пехота за система, защитаваща от ракети с инфрачервено насочване.

Порчката е на стойност 23,5 млн. долара и цели изграждане на системата „DAIRCM“.

Противоракетната система „DAIRCM“ е предназначена за защита на летателни апарати срещу ракети с топлинно насочване и преносими противовъздушни системи.

Може да открива също така лазерно насочени оръжия и да предпазва от вражески огън, в близост до самия хеликоптер.

Предполага се, че новата система ще има възможност за сменяеми модули.

Системата използва един централно инсталиран лазер, който захранва всички насочващи лъчи.

Сензорът за предупреждение изпраща необработено видео и информация към процесора, който анализира данните за това каква е заплата – ракета, лазер или от вражески огън.

Ако процесорът открие заплаха, той уведомява екипажа чрез контролния интерфейсен модул и насочва лазера и извършва оптичното заглушаване за наближаващата ракета.

Хеликоптерите, оборудвани с DAIRCM, обикновено изпълняват логистична поддръжка със среден капацитет, медицинска евакуация, търсене и спасяване, въоръжен ескорт и операции за нападение.

Очаква се новата система да бъде окончателно завършена до юни 2025 г, и през следващите 6 месеца да бъде използвана за пробни тестове, преди окончателното и внедряване в американската армия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.