Шведски съд позволи на мъж да задържи във владение метеорит


Да намериш парченце метеорит е истински късмет за любителите на науката. Но, ако е с тегло от 14 кг, си е истинска рядкост и щастие. Не е ясно обаче после чия собственост е – на държавата или на собственика.

Точно такъв казус разрешиха в Швеция преди няколко дни.

Шведският апелативен съд разреши на собственика да задържи 14 кг метеорит, като подобни предмети се приемат за недвижима собствеост и са част от мястото, където са намерени.

Съдът в град Свеа, потвърди, че щом имотът, върху който е паднал метеоритът, съдържа желязо, както и самия метеорит, значи не може лесно да бъде отделен от това, което обикновено се счита за (недвижима) собственост.

Припомняме, че на 7 ноември 2020 г. железен метеорит пада върху частен имот в Упланд, северно от Стокхолм.

През декември същата година двама геолози го намират и го предават на Шведския природонаучен музей в Стокхолм, като съдът признава правото им на собственост, тъй като камъкът не е част от имота.

Но, собственикът на имота – Йохан Бенцелхена фон Енгестрьом, оспорва решението на окръжния съд.

Така случаят стига до апелативен съд, който признава правото на собственост на Йохан Енгестрьом.

В мотивите си се казва, че железният метеорит „е съставен от вещества, които вече присъстват на земната повърхност„. Съответно те са също част от имота, както и другите камъни в него.

Шведски закон, известен като „Allemansraetten“, може и да дава на всеки свободата да се движи свободно в Швеция при условие, че уважават природата и животните, но „не дава на никого правото да вземе метеорит от чужда земя„, уточни съдът в Свеа.

Откривателите също така твърдят, че са постигнали споразумение, което им е позволява да вземат метеорита. но, според Апелативният съд няма подобни убедителни доказателства за такава сделка.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.