САЩ със забрана на китайската социална мрежа TikTok


САЩ се „плъзгат“ към капитализъм с китайска специфика в името на националната сигурност. Американските компании напоследък станаха по-активни в борбата с конкурентите, но не на пазара, а в коридорите на властта. Те все повече клонят към капитализъм с китайска специфика, пише Wall Street Journal.

Според вестника последните събития, по-специално гласуването на конгресмени за забрана на китайската социална мрежа TikTok в САЩ са: Доказателство за тенденция, при която в името на националната сигурност „политиката има предимство пред печалбата“. Камарата на представителите е гласувала с мнозинство за законопроект, който може да доведе до забрана на TikTok в САЩ. Решението беше подкрепено както от републиканците (197 конгресмени за, 15 против), така и от демократите (155 срещу 50).

Италия глобява „TikTok“ с 11 млн.долара

Разглежданият законопроект изисква китайската компания ByteDance да продаде американската част от бизнеса си в рамките на шест месеца. В противен случай TikTok, водещото приложение на компанията, ще бъде забранено в Съединените щати.

Малко след гласуването в долната камара на Конгреса бившият министър на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Който ръководи фонда Liberty Strategic Capital обяви че: Сформира група от инвеститори, които да придобият TikTok, ако социалната мрежа бъде забранена в страната.

Боби Котик, бивш ръководител на производителя на видеоигри Activision Blizzard, също изрази интерес към придобиването на платформата, съобщи WSJ. Канадският бизнесмен Кевин О’Лиъри също сподели пред Fox News за желанието си да сключи сделка. Той обеща да създаде компания, законно регистрирана в Съединените щати. Която да притежава социалната мрежа и да постави сървъри в страната.

Както пише китайският вестник Xinhua, цитирайки представител на Министерството на търговията. „Американската страна трябва да уважава пазарната икономика и принципа на лоялната конкуренция и да осигури отворена, справедлива и недискриминационна среда за предприятия от всички страни.” WSJ припомня, че през 2020 г.:

Доналд Тръмп неуспешно се опита да продаде TikTok на американски компании. Сега той заема конфронтационна позиция и настоява, че забраната на китайската социална мрежа не вещае нищо добро. Според бившия президент, Facebook собственост на компанията Meta на Марк Зукърбърг, представлява много по-голяма заплаха. Джо Байдън, между другото, каза, че е готов да подпише законопроект за забрана на TikTok в страната, ако документът бъде одобрен от Конгреса.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.