Рядкото заболяване Метаморфопсия


Метаморфопсия, рядко заболяване кара хората да виждат демонични лица. Това се дължи на визуален дефект, който прави линейни обекти, като линии на мрежа, да изглеждат криволичещи или заоблени. Това се дължи на проблеми с ретината и по-специално с макулата.

Ретината е тънък слой от клетки в задната част на окото, който усеща светлина и изпраща – чрез оптичния нерв – импулси към мозъка, което ни позволява да виждаме. Макулата е в центъра на нашата ретина и ни помага да виждаме с остри детайли. Метаморфопсия може да възникне, когато някоя от тези части на окото ни е засегната от заболяване, нараняване или възраст.

Учени установиха че, човек с метаморфопсия вижда изкривени лица на живо, но не и на екрана или на хартия.

Метаморфопсия, рядко заболяване

Американски психиатри описаха в списание Ланцет случая на 58-годишен мъж, който гледайки хората възприема лицата им в деформирана, „демонична“ форма. Това рядко нарушение на зрителното възприятие се нарича метаморфопсия.

Учените използваха снимка на човешко лице, след което показаха на пациента на екрана на монитора тази снимка на самия човек. Пациентът описва възприетите си изкривявания, когато гледа жив човек в реално време, а учените използвали програмата, за да ги вкарат в изображение на компютъра, докато не отговарят на описанието.

Човек, роден като джудже и умрял като гигант

Оказва се, че човек не вижда никакви изкривявания в човешките лица, когато ги гледа на екран или хартия. Но види ли човек на живо, възприема лицето му като изкривено.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.