„Мачът на смъртта“-отборът, който загуби живота си


На 9 август 1942 г. в Киев се провежда игра, която по-късно влиза в историята като „Мачът на смъртта“. Отбор от бивши играчи на „Динамо“ (Киев) и други украинци играят срещу отбора на Германия.

Те отказват да се предадат на врага и са застреляни след мача. Нещо подобно се тиражира в съветската преса.

Как започва всичко?

Преди войната „Динамо“ все още не е онзи гранд, който става в послествие в съветския футбол. В шампионатът от 1938 г. киевският отбор заема четвърто място. След това има два сезона, когато завършват осми. Завършват осми и в шампионата през 1941 г., който е прекъснат от войната.

С началото на войната играчите на „Динамо“ са мобилизирани. Някои са записани в редиците на изтребителния батальон на Киевския укрепен район. Други помагат на полицията, а трети биват евакуирани.

По времето на превземането на „Киев“ много играчи са заловени и изпратени в лагера на Бояр. За щастие на футболистите, редакторът на про-нацисткия вестник „Нова украинска дума“ Константин Щепа и ръководителят на киевския отдел за физическо възпитание Дубянски разбират за това. Те подават петиция до ръководителя на киевското правителство Александър Оглоблин.

Вековното проклятие на Бела Гутман

И играчите са освободени, срещу разписка за лоялност към германците.

Битките за Киев приключват и нормални живот започва постепенно да се възстановява в града. Освен всичко друго интересът към футбола се връща.

Отборът „Старт” е създаден в Хлебозавод.

Веднъж шефът на завода среща на пазара бившия вратар на Динамо, Николай Трусевич. Който продава запалки на пазара.

Директорът го кани да започне работа в завода и получава съгласие. След Николай там се появяват и други бивши футболисти. Освен Трусевич, преди това за „Динамо“ играли Иван Клименко и Павел Комаров.

Още двама, Лев Гундарев и Михаил Мелник са  в отбора на Киев през 1941 г.

Но, не  изиграват нито един мач там. Владимир Балакин и Василий Сухарев защитават цветовете на „Локомотив“ (Киев) преди войната. Гончаренко играе за „Спартак Одеса“, а Михаил Свиридовски и Михаил Путистин са треньори.

Мачът на смърта–Киев и Германия

Началото е поставено

Скоро завода официално регистрира отбора и дава възможност на играчите да тренират два пъти седмично. Наред с професионалистите в отбора участват полицай, охранител, готвач и други „нефутболни“ хора. От 21 юни до 26 юли “Старт” изиграва шест срещи и печели всичките.

На 6 август се провежда първият дуел между „Старт“ и „Флакелф“. Германският екип включва редници и офицери. Старт“ печели с 5:1, а три дни по-късно, на 9 август, отборите се събрани отново.

Германците искат реванш този път пускат подсилен състав. Но, в крайна сметка „Старт” пак побеждава – 5:3.

Мачът на смърта–Киев и Германия

След мача отборите си правят снимки и се разделят. Играчите на „Старт” дори празнуват победата в съблекалнята вечерта.

Но, повече не играят срещу германски отбори.

Съответната забрана е наложена от комисаря на Киев Щад Фридрих Рогауш. Седмица по-късно „Старт” изиграва нов мач, който се оказа последен за тима.

Ареста

На 18 август арестуват футболистите на хлебозавода. Има две основни версии за ареста: Подозрение за връзки с Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД).

И подозрение за саботаж – твърди се, че играчите са хвърлили стъкло в брашното, от което са пекли хляб за германците. Балакин, Гончаренко, Клименко, Комаров, Кузменко, Путистин, Свиридовски, Трусевич и Тютчев се озовават в Гестапо. А месец по-късно са изпратени в концлагера Сирецки.

Последният арестуван е Коротких, у когото е намерена снимка в униформата на съветските тайни служби.

Той е първият, който умира. Докато е измъчван от Гестапо, той получава инфаркт. През зимата на 1943 г. Трусевич, Кузменко и Клименко са разстреляни.

мемориал стадион "Динамо" Киев

Признание

През 1965 г. Президиумът на Върховния съвет на РСФСР награди оцелелите участници в „смъртния мач“ с медали „За военни заслуги“, а останалите посмъртно получиха медали „За храброст“.

През 1971 г. на тогавашния стадион „Динамо“ е открит паметник на загиналите футболисти.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.