Карлес Пучдемон ще се кандидатира на изборите в Каталуния през май


Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон бяви на специална пресконференция, че ще се кандидатира на регионалните избори в Каталуния.

Те ще се проведат на 12 май, а самият Пучдемон се намира в изгнание в Белгия, за да избегне испанското правосъдие.

Това ще бъде третият път, в който Пучдемон се кандидатира на каталунските регионални избори, откакто отиде в изгнание през 2017 г.

Но, до момента не можеше да заеме поста, за който се кандидатира, защото имаше заповед за арест, заради опита за отделяне на Каталуния от Испания през 2017 година.

Тогава той го в ролята си на президент на автономния район, а заповедта на испанската прокуратура още е в сила.

Настоящият регионален президент Пере Арагонес пък обяви, изненадващо миналата седмица, че предсрочните избори за каталунски парламент ще се проведат на 12 май.

Той е лидер на независимата „Републиканска левица на Каталуния“, която е основен съперник на партията на Пучдемон „Заедно за Каталуния“.

Това стана малко след като бе гласувано от парламента, закон за амнистия на сепаратистите, участвали в едностранния опит за обявяване на независимост на региона през 2017 г.

Именно това бе последната пречка пред това правителството на социалиста Педро Санчес да получи подкрепа от двете големи партии „Републиканска левица на Каталуния“ и „Заедно за Каталуния“.

В момента законът за амнистията се разглежда от Сената и би трябвало да бъде окончателно приет към края на май


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.