Изкуствен интелект предвижда усложнения на здравето


Изкуствен интелект (AI) ще може да предсказва бъдещи здравословни усложнения.

Изследователски проект-приложение и наблюдедия направени от него, установиха, че Изкуственият интелект (AI)  предвижда влошаване на състоянието на пациенти. AI прогнозира евентуални болестни състояния, които пациент вероятно би развил. Тази технология ще може да се използва от лекарите. Чрез нея медиците ще имат възможност да наблюдават своите пациенти. Или да вземат решения за тяхната диагноза.

Chat GPTAI инструментът-приложение, известено като Foresight, принадлежи към групата приложения ChatGPT. Разликата е, че Foresight използва информация от електронните досиета на Национална здравна служба (NHS) в Лондон. Разработен е от изследователи от King’s College London (KCL), University College London (UCL), King’s College Hospital NHS Foundation Trust и Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.

Изкуствен интелект ще диагностицира кожни новообразувания

Три модела на Foresight, били изпитани в реални условия. За тях са използвани здравните досиета на повече от 811 000 пациента. Данните са предоставени от NHS-Лондон и публично достъпен набор от данни в САЩ. Проучени са 10 възможни усложнения, които пациентите могат да развият, въз основа на техните заболявания в момента.

С данните на NHS, Foresight, е успял правилно да идентифицира състоянието на 68% от случаите. Предвидимостта на времето за, което това състояние би се влошило е правилно в 76% тях. 88% е точността, която Foresight постигна в определяне на случаите по набора от данни от САЩ.

Изследването е публикувано в The Lancet Digital Health от Желко Кралевич, научен сътрудник по здравна информатика, биостатика и здравна информация, и ръководител на проекта. В публикацията си той е заявил, че инструментът:  „може да постигне високи нива на точност при прогнозиране на здравните траектории на пациентите, демонстрирайки, че може да бъде ценен инструмент за подпомагане на вземането н решения и информиране на клиничните изследвания.“

Изследователският екип търси още здравни заведения, които да се включат с данни, в разработване на Foresight2. Според професор Добсън, старши автор на проекта, следващата версия ще дава много по-точени резултати.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.