Човек, роден като джудже и умрял като гигант


Историята на Адам Райнер е необикновена. Адам е „единственият известен индивид в историята“, който е класифициран едновременно като джудже и гигант през един живот. Адам е висок само 122,55 см до 21-годишна възраст и изглеждаше, че съдбата му е да живее с нанизъм. Но оставяйки всички останали и себе си изненадани, Адам започва да расте до височина от 234 см.

Лекарите се опитват да разберат какво причинява това. Те откриват, че рядко състояние, наречено „акромегалия“, форма на тумор в хипофизната му жлеза, стои зад това необичайно развитие. Нещата обаче вземат ужасен обрат, когато лекари се намесват, за да спрат растежа му.

Растежът, според нормалните стандарти, спира на определен етап от живота. Но случаят на Адам се бори срещу подобни медицински очаквания. Той също така има титлата за световен рекорд на Гинес за „най-променлив ръст“.

Нека разгледаме по-отблизо подробностите за състоянието на Адам и как операцията е влошава състоянието му.

Ранният живот на Адам Райнер

Адам Райнер е роден през 1899 г. в Грац, Австрия,   от родители с нормален ръст. Скоро обаче става ясно, че няма да тръгне физически по стъпките на родителите си.

През ранните си години Адам се бори с реалността относно ръста си. Физическите признаци на нанизъм са ясни при него. Той е по-нисък от връстниците си. Първият сблъсък на Адам с отхвърляне идва по време на Първата световна война.

Той се опитва да служи на страната си, като се присъединява към армията през 1917 г. Но се сблъсква със суровата реалност.

Невиждан досега скок на растеж

След като Адам навършва 21 години, възраст, на която мъжкият растеж обикновено спира, животът му претърпява неочакван обрат. Той достига фаза на интензивен растеж.

За кратко време неговите средно големи крака се разширяват. Те шокиращо удвояват размера си. Измерванията от този период показват невероятен темп на растеж със средно 9,14 см годишно.

Височината му достига невероятните 216 см, когато е на 31 години. Бързите промени се отразяват и в разширеното му лице и гръбнака, който се извива предизвикателно. Медицинската общност наблюдава с пълно недоверие.

роден като джудже и умрял като гигант

 

Медицинска диагноза: хвърляне на светлина върху мистерията

В стремежа си да разбере какво причинява  този растеж, Адам се подлога на много медицински процедури. Прегледан е от водещите медицински специалисти от онова време, д-р Мандл и д-р Виндхолц.

Между август 1930 г. и май 1931 г. те разкриват, че Адам страда от акромегалия. Това е рядко заболяване, което често идва от доброкачествен тумор в хипофизната жлеза. Той предизвиква значителен растеж в определени области на тялото.

Все пак случаят на Райнер обърква лекарите. Традиционните симптоми на акромегалия не отчитат напълно неговия скок на растеж. Типично за това състояние е необичайно уголемяване на черти като ръцете, краката и лицето, но не и целия ръст на индивида. Особено до такава голяма височина.

Ужасен обрат с хирургическа интервенция

С тази диагноза лекарите решават да предприемат хирургичен подход. Д-р Оскар Хирш се опитва да спре необичайния растеж на Райнер, като отстрани тумора на хипофизата. Самата процедура е едновременно рискована и  с неизвестен резултат.

Усложненията след операцията са тежки. Наред с продължаващия растеж, гръбначният стълб на Адам се влошава, сгъвайки се в себе си. Общото му здравословно състояние се влошава.

По това време медицинските интервенции забавят растежа, но не успяват да го спрат напълно.

С течение на годините Адам загубва зрението на дясното си око, загубва слуха на лявото си ухо и страда от чести и силни главоболия. Нормалността, за която копнее е далеч от реалноста. През 1950 г. на 51-годишна възраст Адам казва последното си сбогом на света.

Заключение

Животът на Адам Райнър отразява история с митични пропорции. Пътуване, започнало с миниатюрни начала, само за да се насочи към необикновена медицинска енигма.

Неговото състояние помогна да се осветли сложността на гигантизма и хипофизните нарушения и историята му остава гравирана в аналите на медицинската история.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.