Във Варненската библиотека започва фестивалът „Литературен прожектор“


В Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна започва фестивалът „Литературен прожектор“.

Той ще продължи до края на месец април и е в три модула. Първият модул е посветен на комиксите. Официалното му откриване е в 17:30 ч. днес в библиотеката с представяне на експозиция от избрани пана от Третата национална изложба на българския комикс с участието на Петър Станимиров и Веселин Чакъров.

След това двамата заедно с Марин Трошанов ще се срещнат с читатели, за да представят книгите „Ламя ЕООД“ и „Роботът Чапек“. На следващия ден гостите ще проведат творчески ателиета за писане и илюстрация.

В рамките на форума ще бъдат открити още две експозиции с пана от Третата национална изложба на българския комикс. Първата ще бъде показана от 23 март в пространството на фондация „Аморфа“, а втората ще бъде в Градската художествена галерия – от 26 март.

В първия модул на проекта предстоят още срещи с илюстраторката Анна Цочева и издателката Зорница Христова на 28 март в отдел „Изкуство“ на библиотеката. На другия ден двете ще направят творчески ателиета във Варна и Аспарухово.

Вторият модул на проекта се нарича „Литература и илюстрация“ и започва на Международния ден на детската книга – 2 април. В него са предвидени срещи със Събина Георгиева и Силвия Иванова, които ще открият изложба и ще представят книгата „Опашати непознати”; с Васил Попов и неговите издания „Мамник” и „Вълчи разкази”; с Капка Кънева и книгата „Васил Левски (Дяконът)“, както и творческо ателие дигитална илюстрация със Светлин Велинов.

В третата част на форума „Литературен прожектор“ на Варненската библиотека ще гостуват Иван Беров, Константин Витков-Титис и Соня Анастасова. Ще бъде прожектиран документалният филм „Дъга – разкази в картинки”. На 23 април ще се състои литературен дебат на тема „Оригиналът или адаптацията?“ с участието на Петър Денчев, Теменуга Станчева и Огнян Ковачев.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.