Сосът е тайната на вълшебния вкус


Ако приготвяте понякога храната в дома си или сега започвате да проявявате любопитство към кулинарията, може да не приемате сосовете на сериозно.

Трябва да знаете обаче, че сосът е много важен в кулинарията. Със сос може да подчертаете вкуса, да нанесете финален щрих, дори да украси или да прикрие не добрия вкус на ястието. Добре подбран сосът подчертава и развива потенциала на ястието.

В световната кухня разнообразието на сосове е огромно и вероятно броят им надвишава количеството храна, за която са предназначени. Те обаче, винаги предават на ястията индивидуалност, жизненост и разнообразие на вкусове.

Най-редките и интересни подправки в света

сосът е важен за всяко ястиеСосовете се приготвят от две основни части – течна основа (бульон, мляко, олио, сметана) и сгъстител (брашно, зеленчуци, нишесте, яйчен жълтък, плодове). Те могат да са течни и гъсти, топли, хладни и студени, светли и тъмни, бистри.

В основата на западната кухня е френската. В нея сосовете са една от най-важните съставки. Основните сосове са белите и тъмните. Белите са на млечна основа, а тъмните са най-често от редукция на бульон

При сосовете в Азия се набляга на контраста, например сладко и солено. Към сосовете на изтока се добавят оризов оцет, сусамово олио и други екзотични добавки, с което те придобиват уникален вкус.

В Турция и средният изток най-използвани са сосовете на доматена основа. Белите сосове са на основата на кисело мляко и се добавят към месо. Вкусът не сосовете на този регион се допълва с тахан, черен пипери чесън.

В Мексико гуакамолето е национално ястие. Стана много популярно през последните десетилетия и се превежда буквално – сос от авокадо.

Направете ястията си кулинарно вълшебство. Потърсете и опитате да изпълните рецепти на сосове и поглезете сетивата и небцето си.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.