Саботираме ли се сами?


Трябва да имаме ясен сигнал кое ни причинява болка и кое удоволствие. Защото в противен случай мозъкът се претоварва и обърква. Всеки път, когато изпитваме силна болка или удоволствие, мозъкът търси причината. В този случай не е достатъчно да имаме добър ум, трябва да умеем и да го използваме.

Хората не просто търсят удоволствие, а по-скоро бягат от болката.

За да променим обаче нещо, болката трябва да стане много силна. Когато достигнем предела, избираме това, което смятаме за най-малко болезнено. Лошото е, ако позволим болката изцяло да ни завладее. Тогава изпадаме в заучена безпомощност.

Защото когато моделът на емоции и поведение се поощрява последователно, се превръща в автоматична реакция. Според това дали моделът е добър или лош, той влияе добре или зле на живота ни.

Поощренията трябва да се разпределят така, че промяната да бъде трайна. Най-важното е да поощрим желаното поведение незабавно.

Всеки модел на емоционално поведение, което се възнаграждава редовно, се превръща в условен рефлекс. И обратното – всеки модел, който не се поощрява, лека полека изчезва.

Как да променим представите си ?

Нека да променим начина, по който се чувстваме.

Ние искаме резултати. Тези резултати смятаме, че са средството, с което постигаме определени чувства и емоции, които искаме. Поведението ни не е следствие от способностите ни, а от състоянието, в което се намираме в момента.

Тялото повежда емоциите ни. А емоционалното ни състояние влияе на тялото. И се получава един омагьосан кръг.

Способността да променяме начина, по който се чувстваме, зависи от способностите ни да променяме субмодалността си.

Важни компоненти за промяната са въпросите, които си задаваме и речникът от думи, с които разполагаме. Ако задаваме ужасни въпроси, ще получаваме ужасни отговори. Трябва да се научим да задаваме правилните въпроси.

Въпросите променят три цели. Променят посоката на вниманието, а от там и начина, по който се чувстваме.

Вместо „Защо се чувствам потиснат?”, по-добре да сменим въпроса с „Как да се променим така, че да сме по-добре?”.

Можем да промени начина, по който се чувстваме, ако променим посоката на вниманието си.

Но в някакъв момент трябва да спрем да си задаваме въпроси и просто да продължим напред. Просто трябва да решим кое е най-доброто за нас в дадения момент и да действаме.

Кое ни води в този живот ?

Много е важно и какви думи използваме. Защото думите могат да разболяват, могат да убиват, но могат и да лекуват.

И тук разковничето не е да имаме богат речник. Важното е кои думи използваме и как ги подреждаме. Има разлика между „мразя черната си коса” и „ предпочитам руса коса”. Ако променим обичайния си речник, веднага ще променим и начина си на мислене, чувствата и живота си. Думите, които използваме редовно, определят съдбата ни.

Ако не можем да означим, назовем нещо, няма да можем да го почувстваме.

Някои думи водят до ограничаващи състояния и трябва да ги замени с такива, които да ни вдъхнат сила. Вместо „вбесен”, можем да използваме „подразнен”.

Думата „мразя” да заменим с „предпочитам”, „раздразнителен” – със „стимулиран”. Често не сме в състояние да опишем точно и правилно чувствата си.

На въпроса „Как си”, ние отговаряме най-често „добре”. А това „добре” бихме могли да заменим с „вълшебно”, „прекрасно”, „повече от отлично” . Ако използваме думата „сигурен” , за да опишем състоянието си, можем да използваме „дързък”, изпълнен със сила”, „уверен” и т.н.

Това важи във всеки аспект на словесното общуване. Трябва много да внимаваме и какви метафори използваме.  Защото има разлика, между „Животът е постоянна битка”  и „Животът е предизвикателство”.

Ако променим метафората е възможно да променим начина, по който гледаме на живота си.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.