Как да променим представите си ?


Най-ефективният начин е да накараме мозъка си да асоциира старите ни представи с болка. Трябва да почувстваме дълбоко в себе си, че дадена представа ни е причинила силна болка в миналото и да си дадем сметка, че ще ни измъчва и в бъдеще. След това се опитваме да извикаме чувството на удоволствие, ако променим тази представа. И тук веднага идва въпросът за вярата.

Когато вярваме в нещо, ние не го поставяме под съмнение. За да добием нови преживявания е нужно да се усъмним в представите си за нещо. Да речем, че дъщеря ви иска да се премести в училище с коренно различно направление. За целта трябва да се яви на повече от десет приравнителни изпита.

Дисциплините са по науки, които принципно детето разбира и има афинитет. И тук е моментът на вярата. Ако тя е уверена във възможностите си и приеме това като предизвикателство, със сигурност ще се справи. Въпреки демотивиращата психологическа атака на околните (примерно „няма да имаш време да се подготвиш” или „материята е трудна, ти никога не си учила това”).

Да освободим силата си!

Често промяната на представите ни настъпва мигновено. Но тази промяна може да се окаже нетрайна. За да я осъществим, трябва веднага да я укрепим, т.е. да накараме нервната си система да я възприеме като постоянен успех. След това трябва да си дадем сметка, че сами носим отговорност за промяната, която искаме. И отново се връщаме на вярата: най-напред трябва да повярваме, че има нужда от промяна. След това – че ние трябва да извършим това. И накрая – да повярваме, че можем да го направим.

Кое ни води в този живот ?

Можем да анализираме проблемите си с години. Но, нищо няма да се промени, докато не променим усещанията, с които нашата нервна система свързва дадено преживяване. Да речем по отношение на харченето на пари: има два типа хора.

Едните изпитват страдание, когато харчат, а другите удоволствие. И тук няма никакво значение кой колко има.

Да предположим, че двама души имат еднакво финансово състояние. Човекът от първата група изпитва страдание, защото свързва харченето със загуба.

В неговите представи той не придобива нещо, а губи пари. Това му носи болка. Човекът от втория тип разсъждава обратното. За него парите са средство, чрез което придобива нещо ново, желано и то му носи удоволствие.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.