Древна Вуду кукла


Тази глинена фигурка се съхранява в Лувъра Париж, в зала посветена на Древен Египет. „Куклата“ е намерена в глинен съд заедно с оловна плоча, на която е гравирано заклинание. Според археолозите фигурата датира от 3 или 4 века пр.н.е.

Въпреки че статуята е намерена при разкопки край Тива, тя има гръцки произход, както показва надписа на плочата.

Културата Нок

Фигурата, както виждате, стои на колене, краката и ръцете са вързани зад гърба. Сякаш това не е достатъчно, а е прободена с 13 игли.

древна вуду кукла

Изглежда съвсем логично тази фигура да е използвана за проклятие.

На плочата е гравирано нещо като любовно заклинание, много садистично, от мъж към жена, която вероятно го е отхвърлила или не е знаела за любовта му.

 

 

В древността  в Средиземноморието този вид ритуална кукла е била широко разпространена в Гърция, Египет и Римската империя.

Смятало се е, че обектите всъщност имат функция на катализатор за заклинания. Ето какво гласи надписът, преведен от гръцки: Велики богове, нека ме обича Аяс, дъщеря на Гориген.

Не ѝ позволявайте да яде или пие, докато не дойде при мен, и не ѝ позволявайте да излиза с друг мъж освен мен.

Правете каквото искате с нея докато тя не се съгласи да бъде само с мен. Докато съм жив, тя трябва да ме слуша, обича и винаги да казва истината.“

Преводът вероятно е непълен или малко неточен. Във всеки случай смисълът е ясен. Магията е направена от мъж, който страстно обичал жена, която вероятно дори не го е подозирала.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.