NVIDIA представи AI модел за роботи-хуманоиди


Софтуерната платформа на Проект GR00T ще позволи на роботите да учат човешки език. Също и да имитират движение, докато наблюдават хората, се казва в съобщение за пресата.

Президентът на NVIDIA Йенсен Хуанг заяви, че технологията ще доведе до пробив в роботиката. И ще революционизира областта на физическия труд.

По време на технологично представяне пред шефа на NVIDIA на сцената се появиха два дроида от „Междузвездни войни“. Според Хуанг те са се научили да ходят с помощта на платформата AI на компанията.

Nvidia представи най-мощния чип в света – Blackwell B200

Добавянето на генеративния изкуствен интелект ще позволи на хуманоидните роботи да предприемат действия. Това ще става въз основа на заявки с комбинация от език, видео, „човешки демонстрации“ и минали преживявания. Всичко това е наречено Project GR00T.

роботи-хуманоиди

А компонентите с генеративен AI ще допълнят наличния хардуер и софтуерната платформа за роботика на компанията.

Тези по-умни, по-бързи и по-добри роботи ще бъдат внедрени в тежките индустрии по света“. Коментира Рев Лабередиан, вицепрезидент омнивселена и симулационни технологии в Nvidia.

„Работим с цялата световна екосистема за роботи и симулация, за да ускорим развитието и внедряването“.

Мощният компютър зад софтуера с генеративен AI се нарича „Jetson Thor”. Базиран е на чиповете за изкуствен интелект на компанията и друг хардуер. Компютърът ще даде на робота достатъчно изчислителна мощ, за да изпълнява сложни задачи и да общува с хора и машини.

Не знам тази новина дали трябва да ни радва. Мен по-скоро ме притеснява, защото тези „не човеци“ постепенно ни изместват…докато компаниите, които ги създават стават все по-богати.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.