Кои са страните с най-мръсен въздух в света


Всяка година се прави класация на най-големите замърсители на въздуха в света.

Макар, че страната ни също има „принос“ в тази класация, тя е далеч назад от първенците.

Оказва се, че трите най-големи замърсители в света са Индия, Бангладеш, Пакистан. Дори првите две стани изместиха по показатели на фини прахови частици Чад и Иран.

По данни на СЗО, там замърсяването с фини прахови частици е 15 пъти над допустимите нива ( 79,9 мкг/куб.м, µg/m3 в Бангладеш и 73,7 микрограма в Пакистан).

Само за справка, допустимите нива според СЗО са не повече от 5 микрограма.

Докладът е разработен съвместно с швейцарска организация за наблюдение на качеството на въздуха „IQAir“. От там казват, че причината за това струпване на замърсяванията е, че обемите растат, поради невъзможност това замърсяване да се разпръсне.

Бангладеш оглавява класацията по смъртност от замърсявания – около 20%, а през 2022 г е „едва“ на пето място по този показател.

Кои са държавите, в които живеят най-щастливите хора?

В същото време страната не отделя достатъчно разходи от БВП за здравеопазване, а едва 5% са свързвани с мерки за запазване на здравето на гражданите.

Замърсяването в Индия също се е увеличило през миналата година, като нивата на ФПЧ са около 11 пъти по-високи от стандарта на СЗО. Положението в Делхи е най-лошо с 92,7 микрограма на куб. метър.

Само Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Мавриций и Нова Зеландия отговарят на стандартите на СЗО през 2023 г.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.