Климатичните промени спомагат за увеличаването на бичите акули


Все повече климатичните промени се отразяват върху животинския и растителен свят. Промяната в температурата на водата е пагубна за едни, но благодат за други видове.

Като бичите акули.

Американските учени ОТ университета на щата Мисисипи  установяват, че именно затоплянето на климата спомага през последните 20 години да се увеличи популацията на бичите акули.

Макар, че те регулират крайбрежната екосистема и са третия най-срещат вид, наред с бялата и тигровата акула, бичите акули най-често нападат хората.

Те изследват 440 уловени видове в периода 2003-2020 година и достигат до заключението, че само за час уловените бичи акули се увеличава, според затоплянето на температурата на морската повърхност само с 1 градус.

Това означава, че ако приблизителната температура на водата е 22,5 градуса Целзий, има голяма вероятност наблизо да има бичи акули.

Интересното е, че въпреки увеличаващата се урбанизация на крайбрежието, явно този вид не се влияе негативно от този фактор.

Учените ще продължат да наблюдават и правят проучвания върху този регион, за да установят как този вид може да реагира на по-нататъшното повишаване на температурата на морската повърхност.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.