Доскоро неизвестния базалтов каньон Студлагил в Исландия


Скрит в Източна Исландия, в долината Йокулдалур (Долината на ледника), има чудесен природен обект. Интересното е, че доскоро беше напълно непознат. Дълго време водата на ледниковата река Йокла държеше каньона скрит под силния си и постоянен поток. Докато не беше построена водноелектрическа централа, която драстично намали нейния поток.

Исландия и „Скалните слонове“

Говорим за прекрасния и живописен каньон Студлагил. Той крие едно от най-големите и красиви образувания от базалтова колона в Исландия. Студлагил означава базалтови колони. Каньона е с дължина около 500 метра и има 20-30 метрови базалтови колони на двата бряга на реката. Озовавайки се в подножието му, съзерцавайки го в цялата му красота, ще се почувствате като малки и незначителни точици. Гости на място, където природата властва и можем само да ѝ се любуваме мълчаливо и да я пазим.

Базалтовият каньон Студлагил

Векове наред дългата приблизително 150 километра река Йокла е била една от най-големите и силни ледникови реки в Исландия. Река с толкова впечатляваща сила, опасна и трудна за преминаване. Тя разделя долината Йокулдалур на две отделни части. Исландците построили водноелектрическата централа между 2003 и 2007 г. За да доставят електричество на завод за алуминий намиращ се наблизо и създали резервоар Халсон. Тогава източникът на река Йокла бил отклонен в резервоара.

Тук с цялата си сила реката тече през приблизително 60 километра подземни тунели.

Задвижвайки водноелектрическите турбини на електроцентралата. По-голямата част от водата на реката вече не достига до долината Йокулдалур. Мощността ѝ е драстично намалена и нивото на водата е много по-ниско.

Така река Йокла за кратко време се превърнала от мощна ледникова река, която транспортира 120 тона пясък, кал и пръст от ледника Ватнайокул на всеки час. До красива река с кристално чиста тюркоазена вода. С понижаването на нивото на водата река Йокла разкри на света цялата красота, която водите ѝ криеха допреди няколко години, включително каньона Студлагил.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.