Ако Украйна загуби войната, Русия ще е на прага на ЕС


Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел взе участие в съвместна пресконференция с украинския премиер Денис Шмигал и еврокомисаря по въпросите на разширяването и съседството Оливер Вархей.

Той коментира, че ако Украйна загуби войната, това би било пагубно за света и ЕС и има ясни признаци, че руският президент Владимир Путин е заплашил с Трета световна война.

Според него Русия отдавна е във война със Запада.

Замразените руски активи ще послужат за закупуване на оръжие за Украйна

Върховният представител призова ЕС да постигне споразумение за използването на приходите от запорираното в ЕС руско имущество в полза на Украйна.

Според предложението, 90% от конфискуваните руски активи трябва да отидат за военна помощ за Украйна, като последни оценки става въпрос за 3 млрд. евро годишно.

В последните дни ЕС осигури 33 млрд.евро за Украйна, а до краят на годината се очаква да бъдат изплатени поне още 20 млрд.евро.

От началото на войната Европейската комисия е осигурила 95 млрд. евро помощ за Украйна, включително за подслоняването на украинските бежанци.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.