Замразените руски активи ще послужат за закупуване на оръжие за Украйна


ЕС да използва парите от замразените руски активи за оръжие за Украйна. Това предлага върховният представител на ЕС по външната политика Жозе Борел.

Това трябва да стане чрез фонда на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Останалите пари пък ще бъдат прехвърлени в бюджета на ЕС, за да се подпомогне и увеличи капацитета на украинската отбранителна индустрия.

Ако Украйна загуби войната, Русия ще е на прага на ЕС

По данни на специалистите, замразените руски активи в ЕС вероятно ще генерират между 15 и 20 млрд. евро след данъчно облагане до 2027 г., в зависимост от международните лихвени проценти.

Около 70% от всички блокирани руски активи от Запада се съхраняват в белгийския депозитар на ценни книжа „Юроклиър“ (Euroclear), а стойността им е еквивалентна на 190 милиарда евро в различни руски ценни книжа и кеш.

Борел подчерта, че предложението му е да се използват приходите от замразените активи, вместо самите активи. Той каза, че те могат да донесат около три милиарда евро годишно.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.