Продават Ханът с липите в Букурещ


“Ханът с липите” (Hanul cu tei) на улица “Липскани” 63-65 в Букурещ, построен от двама българи през 1883 г., е обявен за продажба за 1 650 000 евро от румънския филиал на аукционна къща „Сотбис“.

Той е единственият в румънската столица, който е запазил автентичния си вид – с високи порти, сводести прозорци, балкони от ковано желязи и калдаръмен под. Инициалите на неговите създатели –  Ангел Полизов и Стефан Попович, все още стоят на арките.

Те идват в Букурещ след опожаряването на Свищов по време на Руско-турската война от 1806-1812 г.

Пловдив отбелязва 146 години от освобождението си

Успяват да построят хана 20 години по-късно, където приютявяли и българските революционери, припомня информационният сайт ДжиФорМедия (g4Media). По онова време в двора имало липи, оттам идва и името на имота.

Днес на приземния етаж се помещават художествени галерии и магазини. Интериорът на хана е посветен на корпоративни и частни събития, които се организират в три големи зони – конферентен център, рецепция-фоайе и зала за събития.

От 2004 г. той е собственост на румънския футболист Илие Думитреску, някогашен старши треньор на „Стяуа“.

Той придоби популярност, когато румънският национален отбор се класира за четвъртфиналите на Световното първенство през 1994 г. в САЩ.

Годината бе паметна и за България – тогава българският футболен отбор стана четвъртата футболна сила в света.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.