Перфектното дете – целта в живота на Монтесори


Мария Монтесори (1870-1952г) е италиански лекар и учител. Тя е първата дипломирана лекарка в Италия. През целият си живот Монтесори се образова и образова другите. Животът си фокосира върху възпитанието и методите за отглеждане на „перфектното дете“.

Тя създава възпитателен метод, който е основан главно върху развитие на усещанията на детето. Чрез този метод то укрепва своето зараждащо се АЗ.

В началото на кариерата си, Мария Монтесори работи в университетска клиника. Там се грижи за деца с увреждания, който са изоставени на произвола на съдбата.

Ранна диагностика на аутизъм при деца

Именно там, Монтесори стига до идеите, които поставят начало на нейната педагогическа система.

През 1907г., създава първият „Дом на детето“.

Той е оборудва така, че да е уютен и удобен за деца от всяка възраст. Грижата и възпитанието за децата са изградени изцяло на принципите създадени от нея.

Тези принципи са за изграждане на пълноценна личност, не само в интелектуално и морално отношение, но и физически.

Произвежда и прилага първите комплекти от сензорни, математически и лингвистични материали. Изисква от служителите си да се отнаст към децата с любов и уважение.

Монтесори наблюдава децата, техните реакции, удоволствие и умение за концентрация.

Тези наблюдения са в основата на книгата „Методът на научната педагогика, приложена за образованието на малки деца в дома на детето“.

Книгата бързо става популярна в Европа и САЩ. Последователи на тези идеи са Александър Бел (изобретател на телефона) и дъщерята на Толстой. Те разпространяват учението на Монтесори в Русия и САЩ.

Мария Монтесори счита себе си за гражданин на света и живее  в Холандия, САЩ, Испания.

В Индия, обаче тя разбира, че хората само в тази страна са духовно подготвени за нейните методи. Именно в Индия тя изгражда следващата методика за деца от 6 до 12 години.

В последната си работа „Примамливостта на детето“, Монтесори създава посока в педагогиката. В  тази книга тя доказва, че децата виждат света по различен начин и не трябва да ги учим на матрица=

Методите и възгледите на Монтесори, обаче имат и своите критици.

Прекаленият методизъм при употреба на материали среща несъгласие. За Монтесори „перфектното дете е от перфектна раса“, а тази раса за нея е бялата раса.Тези нейни нагласи са искрен расизъм.


2 коментара

 • Vateva

  март 20, 2024 at 12:33 pm

  Интересна статия, обаче винаги съм се чудила…Как е изоставила собственото си дете и в същото време за чуждите се е грижила и възпитавала? Дали е било успокояване на съвестта?

  Reply

  • Valentina

   март 22, 2024 at 1:50 pm

   Тя е била много свободолюбива натура. Живала е във Италия, във времена, когато жената е била длъжна да боде домакиня и майка. Когато разбира, че чака дете, тя отказва да се омъжи за бащата на детете, защото това щяло да я ограничи да учи и възможността й да пътува. Затова след като родила сина си се наложило да го остави за отглеждане при роднини на село. Чак, когато детето навъшва седем години, тя го взема при себе си и от този момент те са неразделни. Сина ю е най-голямата опора, той е неин помощник, последовател, разпространител и след смъртта й продължава нейното дело.
   И още нещо – тя започва да се грижи за чужди деца, доста преди да има свое. Докато е била студент в медицинския университ (първата жена студент в Италия), за да се издържа е работила в нещо като клиника-приют камо факултета им. Там всъщност тя вижда деца с умствени заболявания, които били оставени без никаква грижа за състоянието им. Тя ги наблюдава, занимава се с тях, стимулира тяхното умствено развитие и иоще там вижда добри резултати, които я вдъхновяват за бъдещата й кариера.

   Reply

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин  Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.