Nvidia представи най-мощния чип в света – Blackwell B200


На конференцията GTC 2024, Nvidia представи ново поколение чипове с архитектура Blackwell, както и сървърните системи HGX B100, B200 и DGX B200. Те ще ви позволят да работите с големи невронни мрежи. Компанията обещава, че новият чип ще бъде 25 пъти по-енергийно ефективен и икономичен от предишните модели.

Архитектурата на Блекуел е кръстена на американския математик Дейвид Блекуел. Той включва напреднали технологии в обработката на данни.

Квантовите изчислителни и генеративни модели AI (системи за генериране на данни въз основа на структурите и Nvidia подчерта ролята на последните като ключова технология.

След като в края на 2022 г., цената на акциите на Nvidia се увеличи пет пъти, а продажбите нараснаха над три пъти. Сървърните графични процесори Nvidia са необходими за обучение на AI модели за корпорации като Microsoft и Meta.

При изчисленията в FP4 и FP8 новият графичен процесор осигурява производителност съответно до 20 и 10 Pflops.

NVIDIA представи AI модел за роботи-хуманоиди

Той се състои от два кристала, които са произведени по специална версия на 4 nm 4NP процес на TSMC и са комбинирани с 2,5D CoWoS-L пакет.

Това е първият графичен процесор на NVIDIA с чипсетна подредба. Чиповете са свързани с шина NV-HBI с широчина на честотната лента от 10 TB/s .

Те работят като един графичен процесор. Като цяло Blackwell B200 има 208 милиарда транзистора.

„Nvidia“ е на трето място по капитализация

Отстрани на кристалите на графичния процесор са разположени 8 стека HBM3e памет с общ капацитет 192 GB. Широчината на честотната лента достига 8 TB/s. За да се комбинират няколко ускорителя Blackwell в една система, новият графичен процесор получи поддръжка на интерфейса NVLink от пето поколение.

Което осигурява пропускателна способност до 1,8 TB/s в двете посоки.

С помощта на този интерфейс (комутатор NVSwitch 7.2T) могат да бъдат обединени до 576 графични процесора.

Много производители скоро ще представят своите системи, базирани на Nvidia B200. Включително Aivres, ASRock Rack, ASUS, Eviden, Foxconn, GIGABYTE, Inventec, Pegatron, QCT, Wistron, Wiwynn и ZT Systems.

Nvidia GB200 е също така част от платформата Nvidia DGX Cloud.

По-късно през тази година решения, базирани на този суперчип ще бъдат достъпни от големите доставчици на облачни услуги. Включително AWS, Google Cloud и Oracle Cloud.

Нови чипове ще бъдат налични тази година.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.