Загадъчен мегалит „Къщата на джуджетата“


„Къща на джуджетата“, невероятен исторически артефакт, разположен на шотландския остров Хой (Оркней). Тази уникална каменна конструкция учените я наричат „гробница“, е единствената по рода си на Британските острови.

Датираща от епохата на неолита, преди приблизително 5000 години, гробницата на джуджето Стейн (буквално преведена като „камъкът джуджето“) е построена от представители на културата Оркней-Кромарти, известна със своите камерни постройки.

За разлика от другите им структури, тази монолитна структура е внимателно издълбана от колосален блок Девънски червен пясъчник.

Камъкът Сакафунейши- мистериозен артефакт в Япония

Размерите на „джуджето камък“ вдъхновяват страхопочитание. Дължината му е около 8,5 метра, ширината му е 4 метра, а височината му е 2 метра.

Използвайки примитивни инструменти, вероятно направени от еленови рога и кост, древните предци са издълбали вътрешността на камъка.

Създавайки две малки камери и голяма централна площ. Входът към гробницата е малка дупка, достатъчно голяма, за да премине човек. А оригиналният бариерен камък все още лежи наблизо.

мегалит "Къщата на джуджетата"

Има много теории за целта на тази необичайна структура.

Някои експерти предполагат, че тя е служила като гробница на лидер или почитаем религиозен бог.

Други предполагат, че това може да е било място за духовно уединение или медитация.

Въпреки това, официалната наука продължава да нарича този мегалит „гробница“.

Липсата на човешки останки или погребални материали в гробницата води до предположението, че тя или никога не е използвана, или старателно почистена от следващите обитатели.

Точното датиране е трудно да се установи поради липсата на органичен материал. Въпреки опитите да се определи възрастта му чрез методи за радиовъглеродно датиране.

„Джуджето камък“ е покрит с фолклор и легенди, които продължават да интригуват посетителите. Според една от древните легенди тук е живяло джудже.

Друга древна история разказва за затварянето на гигант в камък от други двама великани.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.