Херкулесовите доспехи на император Максимилиан II


В царството на историческите артефакти има обект, който очарова със своето великолепие – Херкулесовата броня на император Максимилиан II. Изработени в средата на XVI век, тези прекрасни доспехи свидетелстват за величието и изтънчеността на Възраждането. Те се съхраняват в музея на изкуството във Виена, Австрия и имат голямо историческо значение.

доспехите на император Максимилиан II

Изработени са през 1555 г. от известния оръжейник Кунц Лохнер. Доспехите на Херкулес са изработени специално за Свещената Римска империя.

В частност на император Максимилиан II. Кунц Лохнер, известен с майсторството си в изработката на доспехи, е родом от град Нюрнберг.

Тези доспехи са предназначени за церемонии, а не за полеви битки. И символизират статута и силата на императора.

Бронята на Херкулес е шедьовър на ренесансовия занаят, демонстриращ майсторство. Изработена от стомана и тежи около 25 килограма със сложни гравирани и позлатени елементи.

Името ѝ идва от сцените, изобразени на повърхността ѝ. Те ни представят дванадесет творби с Херкулес. Състояща се от различни компоненти, включително каска, гръден кош, щит, защита на ръцете,  и защита на краката.

Затворената каска осигурява пълно покритие на главата и е оборудвана с подвижна визьорка. Гръдната и задната плоча са свързани с ремъци, позволяващи движение и защитаващи торса.

доспехите на император Максимилиан II

Въпреки че бронята на Херкулес не е предназначена за полеви битки, тя е не само с декоративна стойност. Служи също като символ на силата и могъществото на Максимилиан II.

А изборът на Херкулес за негова тема е от голямо значение. В изкуството и литературата на Ренесанса, Херкулес известен в гръцката митология със своята сила и кураж.

Често е използван като тема за въплъщавне на перфектния владетел. Свързвайки се с Херкулес, Максимилиан II се позиционира като силен и добродетелен лидер.

Бронята на Херкулес е носена предимно на церемониални събития като паради и турнири, а те трябвало да привлекат внимание. Неговият сложен декор подчертава статута и авторитета на императора.

Внимателно подбран, за да предаде определен образ. Така тази броня се превръща в мощен инструмент на политическата пропаганда. Засилвайки позицията на Максимилиан II като силен и добродетелен човек.

доспехите на император Максимилиан II

Интересно е, че бронята на Херкулес е част от комплект от три доспехи. Те са проектирани от Лохнер за Свещения римски император Максимилиан II.

Има още два комплекта доспехи в музея изработени от Лохнер. Те  изобразяват сцени от живота на цар Давид и действията на римския герой Сципион Африкански.

Заедно тези три комплекта доспехи рисуват пълната картина на идеалния владетел. Олицетворяват сила, кураж, мъдрост и добродетел.

Въпреки че са на над 450 години, бронята на Херкулес остава в отлично състояни. Това е доказателство за грижите и опазването в Музея на изкуствата. 

И е един от най-впечатляващите и значими примери за възрожденски доспехи.

Показващ майсторството на своя създател и силата на човека, за който са направени.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.