Германия с търговски дефицит при търговията с електроенергия


Германия е регистрирала дефицит в размер на 2,29 млрд. евро (2,49 млрд долара) при трансграничната си търговия с електроенергия през миналата година.

Това е било следствие от затварянето на последната атомна електроцентрала в страната, както и вноса на по-евтина енергия от чужбина.

Внесената в Германия електроенергия през 2023 г. е била на обща сума 5,7 млрд евро, а изнесената – за 3,5 млрд евро.

Това отвежда най-голямата икономика в Европа към отрицателен търговски баланс при търговията си с електроенергия за първи път от години, сочат данни на Федералната мрежова агенция.

Около 54 TW, или приблизително 11% от общото потребление на електроенергия в Германия, са внесени през 2023 г., докато износът е възлизал на 42 TW.

Увеличаването на вноса на електроенергия на едро от съседни страни понижи цените на потребителската енергия в Германия.

Но, Германия разполага с достатъчно производствен капацитет, за да покрие нуждите си, а внасянето на електроенергия се прави, защото в чужбина цената е по-ниска.

Германия изключи последните си три атомни електроцентрали през март 2023 г., излизайки от клуба на атомните държави след повече от 60 години.

По този начин Берлин изпълнява своя план за преминаване изцяло към производство на електроенергия от възобновяеми източници до 2035 г.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.