„Ел Ниньо“ унищожава реколтата от тютюн


Изменението на климата и последвалия „Ел Ниньо“ изправиха редица африкански държави пред криза със земеделската си продукция.

Сред най-засегнатите насаждения е тютюна. Зимбабве е най-големият производител на тютюн, но според доклад на местните власти, фермерите ще загубят до 20% от реколтата си.

А, това означава глад за тях и семействата. Това се отразява и на реколтата, която не само е почти унищожена, но е и сред най-лошите за последните години.

Така, от топ производител с 296 млн кг (326 000 т), страната преживява през този сезон спад до 235 млн кг (259 000 т) този сезон.

Според Патрик Девениш, председател на Маркетинговия съвет на тютюневата промишленост (TIMB), голяма част от продукцията се отглежда не от крупните, а от малките производители, които зависят от дъждовете.

Зимбабве продава по-голямата част от своя тютюн в Китай. Но, също така важни пазари са части от Африка и Западна и Източна Европа.

Само за 2023 г страната е продала тютюн за рекордните 1,2 млрд. долара (1,1 млрдевро) от износ на тютюн, спрямо 975 милиона долара (960 милиона евро) само година по-рано , през 2022 г., според TIMB.

Сега редица фермери разчитат на държавна и хранителна помощ, за да могат да се препитават, заради сушата.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.