Древна „крепост Рога“ – високо в планините на Перу


Древният град Мачу Пикчу, разбира се, е една от основните забележителности на Перу и целия южноамерикански континент.

Малко хора обаче знаят за друга древна крепост, разположена още по-високо – Уакрапукара. На надморска височина 4300 метра тази крепост е не само археологически паметник.

Но, вероятно светилище или обсерватория.

В тази статия ще говорим за мистериозната крепост Уакрапукара. И значението ѝ за древните индианци.

Скалата на Гуатапе – място, където си близо до Бог

Уакрапукара, което в превод от езика кечуа означава „Крепост рога“, се намира между два върха, наподобяващи рога. Преди пристигането на испанците обаче индианците не са знаели за рогатите говеда.

Затова не е съвсем ясно от къде е произлизала подобна асоциация. Някои историци предполагат, че второто име на крепостта – Ямапукара.

Което означава „крепостта на ламата“ и е по-вероятно. Тъй като ламата е култово животно за индианците. Може би това, което сега изглежда като рога, всъщност изглежда като уши на лама.

древна крепост в планините на Перу

Уакрапукара, подобно на Мачу Пикчу, не е покорена от испанците и съдбата ѝ все още повдига въпроси.

Археолозите са склонни да вярват, че това е било повече светилище или обсерватория, отколкото защитна структура.

Разположението на крепостта и прозорците ѝ позволяват наблюдение на околностите и също на нощното небе.

Освен това в имота край Уакрапукара има голям брой тераси, където индианците отглеждат култури като картофи, царевица и киноа.

Това предполага, че Уакрапукара може да е едновременно селскостопански център и да осигурява храна за жителите. Уакрапукара има голямо значение за културата на индианците.

Жителите на Кечуа, наследници на културната традиция на инките, смятат тази крепост за свещено място.

Поради отдалеченото си местоположение обаче Уакрапукара е малко известна. Както на туристите така и на индианците, живеещи в провинция Акомайо, където се намира.

Въпреки това археолозите са направили мащабна реставрация на съоръжението, за да го запазят за бъдещите поколения.

Уникалността и мистерията на Уакрапукара привлича вниманието на изследователи и туристи. Това е мястото, където древните хора са създали красива церемониална архитектура.

Съчетавайки я с природни образувания Уакрапукара е едно от невероятните свидетелства за древната култура на Перу и неговия народ.

В мен възниква един въпрос, как са стигали до такава височина? А те са живели на такава надморска височина и са отглеждали култури: картофи, царевица и киноа.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.