Днес президентът Румен Радев ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС


Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група – на ГЕРБ-СДС.

Планирано е това да се случи в 12:00 часа в сградата на президентската институция.

Държавният глава ще връчи мандата в изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България.

БТА припомня, че мандатът трябваше да бъде връчен на 15 март, но поради кончината на патриарх Неофит държавният глава го отложи за днес.

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се споразумяха за ротационно правителство, при което премиерският пост да заеме първо Николай Денков, а след това – Мария Габриел, която е вицепремиер и министър на външните работи в сегашния кабинет в оставка.

През изминалия уикенд двете формации започнаха преговори за бъдещето управление.

На извънреден брифинг в централата на ГЕРБ снощи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел заяви, че с ПП-ДБ имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор.

Започват консултации за съставяне на правителство

Тя добави, че предложението да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация между премиера и вицепремиера, да има възможност за смяна на министри и да продължи работата по споразумението за съвместно управление е било отхвърлено от ПП-ДБ.

Габриел посочи, че, ако утре до 12:00 часа „нямаме много голяма яснота по отношенията на исканията, които сме поставили на масата“, логичното действие е да се върне празен мандат.

По думите на зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Рая Назарян документът за състав на Министерския съвет „дни наред беше избутван за отлагане на преговорите, за да можем да се въртим по другите текстове, по които беше очевидно, че нямаме разногласия“.

Имахме почти пълно съгласие по текста на споразумение. Беше подготвен текст на законодателна програма. ГЕРБ отказа да влезе в обсъждането му, заяви също на извънреден брифинг премиерът в оставка Николай Денков.

Съгласихме се да бъдат сменени министри, а днес в 18:00 часа ни казаха, че са готови правителството да остане, но да не се подписва сега споразумение, обясни той.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи случващото се като излишно. Силно вярвам, че ще намерим правилния език за общо споразумение, каза съпредседателят на ПП и финансов министър в оставка Асен Василев.

Другият съпредседател на ПП Кирил Петков призова да бъде довършено споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ, да продължи управлението и да не се вкарва държавата в криза.

По-късно от ПП изпратиха до медиите споразумение за съвместно управление и механизъм за вземане на решения, изготвен от ПП-ДБ и ГЕРБ.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.